Ga naar hoofdinhoud
Bouwschade

Vochtproblemen na uitbreiding archiefkelder

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

4 reacties op “Vochtproblemen na uitbreiding archiefkelder

  • Weer een goed voorbeeld van een vochtprobleem. Voor tips bij vochtproblemen verwijzen wij u naar de website van vochtprobleem.nl

  • Een eenvoudige alternatief is het plafond met condensatie werende verf te behandelen. Aquatek Paint In Termic zorgt voor een isolerende werking.

  • Is dit detail een deel van de uitbreiding of is dit het oude detail uit de jaren 70?
    Eigenlijk zou de isolatie aan de buitenkant aangebracht moeten worden, onder de plavuizen en langs de keldermuur. Als dat niet kan, kan isoleren aan de binnenkant maar ook langs de keldergevel en een bredere strook tegen het plafond. Zoals het nu gedetailleerd is verschuift de koudebrug naar de randen van de isolatie. Als de isolatie aangebracht wordt moet de beton wel droog zijn, anders sluit je vocht op, met alle gevolgschade van dien.
    Elektrische verwarming in de stuclaag helpt wel tegen vocht, het is alleen een energie vretende methode om een bouwfout te verbloemen.

  • Paul

    Isoleren aan de binnenzijde blijft een risico vanwege de dichting van de naden. Vocht tussen isolatie en beton is zeker niet wenselijk. In het aangegeven detail kun je weer condens verwachten tegen de bovenzijde van de betonwand waar het waarschijnlijk nog steeds te koud is. De oplossing van de plafondverwarming ben ik nog nooit tegengekomen. De vraag die hierbij in mij opborrelde was, kun je daarbij geen inwendige condensatie in het betondek veroorzaken. Beton is niet dampdicht en ergens kom je toch een koud punt tegen. Volgens mij kun je beter de verwarming aan de bovenzijde aanbrengen. Maar wat gaat dat kosten? Zo zie je maar weer dat van tevoren goed nadenken en detailleren kost minder dan naderhand een dergelijk probleem proberen op te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.