Duurzaam icoon voor Erasmus universiteit

‘Goede koffie kunnen schenken’ was een belangrijk uitgangspunt voor het Erasmus Paviljoen op Woudestein in Rotterdam. Het Grand Café trekt als een magneet studenten naar de energiezuinige, glazen doos met horeca, studieruimten en een theaterzaal. Een geheel nieuw geëngineerde lamellengevel versterkt de dynamische uitstraling.

Bruisend en duurzaam

De EUR wilde graag een bruisend en duurzaam icoon. “Dat is niet zo’n vanzelfsprekende combinatie”, vertelt Associate Architect Stefan Prins van Powerhouse Company. “Een bruisende plek wordt intensief gebruikt en vraagt veel energie voor verwarming, koeling en ventilatie, maar vanuit het programma mocht het gebouw maar weinig energie verbruiken. Daar hebben we op ingespeeld door het publieksprogramma zoveel mogelijk langs de buitenzijde van het gebouw te leggen, zodat er veel daglichttoetreding is. Ook zijn de activiteiten zichtbaar voor passanten. Het Grand Café ligt op het westen en vangt daar de middag- en avondzon, de studieplekken liggen op het noordoosten waar je juist weinig last hebt van de zon en de foyer voor de theaterzaal ligt op het zuiden.” De theaterzaal zelf ligt in het midden, half opgetild. Voor de beperking van het energiegebruik zijn hoogwaardige isolatieproducten gebruikt en energiezuinige installaties aangelegd, waaronder een langetermijn-WKO en 700 m2 aan PV-panelen op het dak. Zo is een zeer lage EPC van 0,22 gerealiseerd.

Hangende zaal boven Grand Café

Door de groepering van de ruimten heeft de theaterzaal een forse uitkraging boven de bar van het Grand Café gekregen. De reden daarvoor is het creëren van een intieme sfeer. “We begonnen met het idee: het maakt niet uit wat voor gebouw je maakt, als je maar goede koffie kunt schenken. Dus hebben we uitgebreid studie gemaakt van de ruimtelijke ervaring in grand cafés, zoals Dudok. Heel vaak blijkt de restaurantruimte hoog en licht te zijn, is er een monumentale trap en is juist de ruimte bij de bar lager, donkerder en intiemer. Dat hebben we hier toegepast door het Grand Café aan een 9 meter hoge gevel te leggen en de bar onder de uitkragende zaal te plaatsen. Dat heeft veel effect op de ruimtelijke ervaring”, aldus Prinsen.

Geen kolommen

In het Grand Café mochten geen kolommen komen. Daarom koos constructeur Jaap Dijks van Pieters Bouwtechniek voor een lichte, stalen draagconstructie. Tot de vloer van de theaterzaal is de constructie van beton. Daarop staan vier stalen vakwerken van 7 meter hoogte, met rondom een uitkragende rand voor het dak en de ondersteuning van de gevels. De vakwerken vormen de wanden van de theaterzaal. De dakrand kraagt uit tot 6 meter. Dijks: “De keuze voor staal lag zeer voor de hand om snel en eenvoudig te kunnen bouwen. Door de verschuiving van de theaterzaal staat deze niet recht boven de onderbouw en was een lichte constructie noodzakelijk.”

Het volledige artikel over het Erasmus Paviljoen verschijnt in Bouwwereld nummer 3 op 21 maart 2014. Een gratis proefexemplaar aanvragen kan hier.

Geef een reactie

Regels voor reageren op Bouwwereld.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meer

Naar archief
x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven