Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Flexibele duurzame meegroeiwoning

Vermeer Architecten uit Gilze heeft samen met CDA Gilze Rijen het concept de Meegroeiwoning bedacht. Het is een huis waar de mogelijkheid bestaat om het later uit te breiden zonder onnodige uitbreidingskosten of en breuk in architectuur of bouwstijl.

 Optimale flexibiliteit en duurzaam

De Meegroeiwoning is door zijn flexibiliteit niet alleen geschikt voor jonge huizenzoekers maar ook voor kleine gezinnen en senioren. De basis van de woning is eenvoudig en kun je vergelijken met een appartement. Het huis bestaat uit maximaal 56 vierkante meter op een kaveloppervlak van 130 vierkante meter. In deze fase kan direct worden gekozen voor en extra kamer. Al in het vergunningtraject wordt rekening gehouden met de uitbreidingsmogelijkheden en in het huis zelf kunnen voorzieningen worden aangebracht die aan of opbouw in de toekomst vergemakkelijken en kostenbesparingen opleveren. Aan hergebruik van materialen is gedacht en door de slimme constructie van het huis blijft optimale flexibiliteit gegarandeerd. De woning kan  niet alleen groeien door een extra verdieping maar kan ook worden gesplitst in een zelfstandige seniorenwoning en een startersappartement op de eerste verdieping.

Vermeer Architecten ontwikkelde samen met het CDA in Gilze Rijen het concept voor de woning. Het is een oplossing voor het startersprobleem. Een duurzame  manier van bouwen dat verspilling tegengaat en en toekomstbestendig is. Het huis komt te staan op de Vliegende Vennen in Rijen. De basis-meegroeiwoning is te koop vanaf 125.000 euro vrij op naam.

Bron: Duurzaam Gebouwd

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “Flexibele duurzame meegroeiwoning

  • Jaap van den Bosch

    @ Leon
    Als alle uitbreidingen er zijn staat in de beschrijving kun je die woning opsplitsen in een boven en beneden woning, de entree van die bovenwong is vanaf het terras 1e verdieping toegankelijk.
    Dit is nieuwbouw en moet voldoen aan het bouwbesluit, en daar staat dat bij de toegang van een woning het nivo tussen vloer en maaiveld niet groter mag zijn als 20 mm.
    Hoe kom je op dat terras?, ik neem aan met een buitentrap, dan voldoe je toch niet aan die 20 mm. eis? en als je dit in een latere fase wil realiseren, dan zegt het bouwbesluit moet je bij verbouw voldoen aan rechtens verkregen niveau, en dat is dan weer die 20 mm. eis, die tijdens de originele bouwaanvraag toen gold, dus ik volg het even niet, dat het een koud kunstje zou zijn zoals je schrijft.
    Of ik zie iets over het hoofd, of toen ik nog eens terug keek zag ik dat het een plan was van het CDA, ja die partij die afgelopen week ook weer de nodige beloftes deed nu naar de studenten, maar ze gewoon niet waar kon maken, dat kan het ook nog zijn.

  • Leon

    Met alle respect: dit zijn leuke initiatieven. Maar hoeveel van die woonconcepten zijn er inmiddels wel niet in omloop? Praktisch elke seriematige nieuwbouwwoning is zonder grote ingrepen te voorzien van een uitbouw of zelfs extra verdieping. Opsplitsen in een appartement op begane grond en verdieping? Doorgaans een koud kunstje. En dan nog: stel ik koop zo’n woning want het hele ombouwprincipe spreekt mij aan. Zoals 9 van de 10 kopers heb ik geen bouwkundige achtergrond, dus ik ga af op wat mij verkocht wordt. Afijn: ik woon met veel plezier in dat huis, en na een jaar of 10 wordt het tijd om te verbouwen. Want dat kon eenvoudig is mij verteld. Dus dan bel je een willekeurige architect/aannemer/etc. voor een voorstel. Denk je dan serieus dat er dan iemand z’n vinger opsteekt en zegt: ‘hey, dit is zo’n Meegroeiwoning!’. Natuurlijk niet, zo iemand bekijkt gewoon op dat moment wat er mogelijk is. Dikke kans dat het beoogde ombouwprincipe zelfs helemaal niet meer mogelijk is vanwege gewijzigde regelgeving. En leuk dat al die wijzigingsmogelijkheden al in het vergunningstraject mee worden genomen, maar wat koop je daar voor? Opgeleverd is opgeleverd. Als je een aantal jaar later alsnog die uitbouw wilt dan begin je gewoon bij het begin en wordt je geacht een nieuwe aanvraag in te dienen. Die vergunning van weleer is immers opgebruikt/afgehandeld/verlopen. Nogmaals: het is niet mijn bedoeling om dit systeem de grond in te trappen of zo, maar vaak beperken dit soort concepten zich tot papieren wijsheid en levert het in de praktijk nauwelijks iets op.

  • jan geerts

    Namens het Steunpunt in Knegsel verzoek ik u (architectenbureau Vermeer?)een paar schetsen op te sturen. Wij zijn bezig met plannen voor senioren (aanleun-)en levensbestendige woningen en starterswoningen.

    mvrgr. Jan Geerts

  • Jaap van den Bosch

    Ik heb die bijgeleverde presentatie gezien, en op zich een goed idee lijkt mij om zo uit te kunnen groeien, maar die splitsing van een zelfstandige beneden en bovenwoning zag ik er niet echt in staan, daar heb je wat meer truckendozen voor nodig, of is dat soms een inmiddels achterhaald idee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.