Gelamineerde spanten verankerd in beton

Lichtere houtconstructie door hefboomwerking


Foto's worden geladen
Bezig met laden…

Tekening doorsnede noordgevel

Projectgegevens

Ontwerpteam Van de Peppel architecten –interieur architecten - architect Cor van de Peppel, Muiden
Opdrachtgevers V.O.F. Zonneveld, Baarn
Hoofdaannemer Kruijff Bouw, Barneveld
Adviseur Constructies VDH Konstruktieburo, Odoorn
Bouwcoördinatie en directie Van de Peppel architecten –interieur architecten ism Varis Projectmanagers(Mail
Gelamineerde houtconstructies GLC Houtconstructies, Arnhem
Dakplaten/ lichtstraat Nijland Montagebouw, Harderwijk
Wax-Wood gevel- en damwanddelen Foreco Dalfsen, Dalfsen
Tekst Tom de Vries
Foto's Tom de Vries

Tien gelamineerde houten liggers dragen de kap van een manege in Baarn die een dakhelling heeft van slechts 15 graden. Aan de zuidzijde heeft de ligger een gelamineerde houten spantbeen en aan de noordzijde zijn twee steunpunten gemaakt die samen een hefboomconstructie vormen.
Hierdoor ontstaat er onderspanning in de liggers en kon de dimensionering geminimaliseerd worden (120 x 600 mm, met overspanning van 27 m en een overstek van 3 m). Het op trek belaste steunpunt bestaat uit een zwaar betonblok dat in de aarden wal is opgenomen en dat tevens de benodigde stabiliteit aan de spantconstructie geeft. Het talud van de aarden wal is aan de binnenzijde gebruikt om een tribune te maken. In de borstwering van deze de tribune bevindt zich een stalen kolom (Ø 114 mm) als het derde steunpunt. Deze op druk belaste kolommen staan – net als de gelamineerde spantpoten aan de andere zijde – haaks op de dakhelling en staan dus 15 graden uit het lood, overeenkomstig de door de hippische bond voorgeschreven hoek voor de zogeheten hoefwanden die rijbakken omgeven. Om de spatkrachten in de spanten op te vangen zijn opmerkelijk gekromde trekstangen toegepast. Een houten, op druk belaste makelaar houdt de buiging in stand waardoor de trekstang ook bij de flauwe dakhelling nog trekkrachten opnemen. De van buisprofiel gemaakte trekstangen kunnen ook drukkrachten (bij winddruk én bij windzuiging). De koppeling naar de nok van de naastgelegen spanten voorkomt zijdelings uitknikken. De met regels opgetilde lichtstraat in de nok zorgt voor natuurlijke ventilatie (afvoer).

Geef een reactie

Regels voor reageren op Bouwwereld.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meer