Historische constructie met hoge isolatiewaarde

Herbouw van oude boerderij


Foto's worden geladen
Bezig met laden…

Grote boerderij

Projectgegevens

Ontwerpteam Edifico Architectuur en Bouwadvies, Bodegraven
Opdrachtgever K. de Wit, Bodegraven
Adviseur Constructies Raadgevend Ingenieursbureau Van Dijke, Koudekerk
Start bouw juli 2003
Oplevering oktober 2004
Uivoering Restauratieaannemer Den Hoed, Bergambacht
Van der Knaap Bouwwerken, Woerdense Verlaat
WTH Vloerverwarming, Dordrecht
Van Leeuwen Houtskeletbouw, Alphen aan de Rijn
Timmerfabriek Gebr. Bos BV, Goudriaan
Bronkhorst machinale houtbewerking, Elspeet
Tekst Henk Wind
Foto's Klaas de Wit

Bij de herbouw van een 400 jaar oude boerderij in Nieuwerbrug is ingezet op een extra lage EPC en milieubelasting. De opdrachtgever wilde een EPC van 0,5 en een milieuscore van boven de 300.

Van de boerderij was de fundering te hergebruiken, mits de bouwmassa beperkt bleef. De herbouw heeft de oorspronkelijke draagconstructie van eiken standvinken en balklagen. Binnenwanden zijn opgebouwd met metal stud.

De gemetselde fundering onder de buitenmuren is versterkt met een betonnen ringbalk. De buitenzijde van de betonbalk doet dienst als plint en is bekleed met hardsteen.

De nieuwe halfsteens buitenmuren zijn voor een hoogwaardig hsb-binnenblad langs gemetseld. Daarmee is de totale constructie terug op de oorspronkelijke dikte, maar met een Rc-waarde van 4,5. Ook vloer en kap hebben een hoge isolatiewaarde (respectievelijk Rc 4,5 en Rc 6,0). Hierdoor is een laagtemperatuurverwarmingssysteem (LTV) mogelijk.

De boerderij heeft gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning.
De warmteafgifte vindt plaats via de vloeren. Op de begane grond zijn slangen ingestort in de cementdekvloer. Op de houten verdiepingsvloer is een droog systeem toegepast van EPS-plaatjes met leidingsleuven voor de verwarmingsslangen, afgedekt met een 25 mm dikke gipsvezelplaat. De vloer heeft ook een geluidisolerende functie.

Een LTV-systeem stelt hoge eisen aan de luchtdichtheid van de constructie. Daarom zijn ook geen echte schuiframen toegepast: schuiframen met dubbele kierdichting zijn niet leverbaar.

Een compromis vormen de dubbele tuindeuren met vlakke hardstenen onderdorpel; de water- en luchtdichting moet komen uit een valdorpel. Ook de doorlopende hardstenen dorpel zelf is een koudebrug.

Geef een reactie

Regels voor reageren op Bouwwereld.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>