Houtconstructie voor geknikt en gebogen dak

Opbouw ter plaatse voor zorgvuldige detaillering


Foto's worden geladen
Bezig met laden…

Het dak wordt afgewerkt met zink, in contrast met de mos-sedumdaken van de werkplaatsen.

Projectgegevens

Ontwerpteam Architectenbureau Te Kiefte, Borne
Opdrachtgever Gemeente Twenterand
Hoofdaannemer Aannemersbedrijf Morssinkhof, Enschede
Adviezen constructie en leverancier houtconstructies De groot Vroomshoop
Locatie Aziëlaan, Vroomshoop
Gelijmde Houtconstructies Vroomshoop
Start bouw november 2005
Oplevering najaar 2007
Oppervlak dak circa 180 m2
Tekst Carla Debets
Foto's Wolter van Dijk, De Groot Vroomshoop, Carla Debets

De gemeentewerf in Vroomshoop heeft een opvallende entree met een dak in de vorm van een gevouwen blad. Omdat de geknikte en gebogen constructie in de onderliggende ruimten in het zicht blijft, zijn de houten liggers en beplatingen zorgvuldig gedetailleerd.

Dubbelgebogen dak
De dakconstructie bestaat uit een centrale gebogen hoofdligger waarop aan weerszijden rechte sporen aansluiten, die in lengte variëren. Omdat de hoofdligger gebogen is en het dakvlak naar boven geknikt is, verschillen de hoeken van de aansluitingen.
De sporen hebben een kleine h.o.h.-afstand om het dak zo goed mogelijk glooiend te maken. Daarvoor liggen bovendien gebogen panlatten dwars op de sporen. Op de sporen zorgt het halfsteensverband van de multiplex merantiplaten voor stijve constructies.

Ter plaatse opgebouwd
De dakconstructie is op het werk samengesteld, vooral om faalkosten te voorkomen. Om te voorkomen dat isolatie nat wordt, is eerst de buitenhuid op de sporen aangebracht en daarna zijn aan de onderzijde de isolatie én de binnenhuid van berkentriplex aangebracht. Om met het berken multiplex goed zichtwerk te krijgen, worden de platen van 53 x 53 cm ter plaatse pasgezaagd en afgeschuind.
Alle houten liggers en kolommen die in het zicht blijven, bestaan uit spintvrij Siberisch lariks. Om scheurvorming in het hout te beperken, is gekozen voor een tweelaagse behandeling met Drywood Woodstain. Dit beschermt het hout tijdens de uitvoering wanneer het vochtpercentage flink kan schommelen door de blootstelling aan weer en wind.

Geef een reactie

Regels voor reageren op Bouwwereld.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meer