Portiekflats herleven met ‘ademende’ radiatoren

Bij de renovatie van 280 portiekflats in Arnhem worden verouderde geisers en gashaarden vervangen door combiketels en ‘ademende radiatoren’. Door een ruimtebesparende ventilatie- en verwarmingsoplossing te installeren, kunnen de flats in tien dagen zonder grof uitvoeringsgeweld toekomstbestendig en energiezuinig worden gemaakt.

Foto's worden geladen
Bezig met laden…

Toepassing van dubbelglas, installatie van combiketels, CV en mechanische ventilatie maken de 280 flats toekomstbestendig

De Arnhemse portiekflats aan de Voetiuslaan en de Johan de Witlaan dateren uit het begin van de jaren ’50 van de vorige eeuw en vallen met huurprijzen van gemiddeld 325-350 euro in de sociale huursector. In veel steden vallen deze veelal slecht geïsoleerde en slecht geventileerde panden ten prooi aan de slopershamer. Woningstichting Volkshuisvesting Arnhem kiest voor renovatie op basis van de Trias Energetica: isoleren door dubbel glas, verbeteren door installatie van HR-ketels, en vernieuwen door een compacte radiator te plaatsen die verwarmt en ventileert.

Ketel
Enkel glas, een oude geiser in de keuken en een gashaard voor de verwarming in de woonkamer. Naast energieslurpers, een situatie die in deze tijd niet meer voldoet aan de veiligheids- en comforteisen, zo oordeelt de woningstichting. De woon- en de slaapkamer krijgen dubbele beglazing omdat ook een deel van de kozijnen zodanig slecht was, dat ze vervangen moest worden. De geiser met open verbrandingssysteem wordt vervangen door een compacte combiketel van Intergas met een gesloten verbrandingssysteem. Deze levert warm water, met een capaciteit van 6,5 liter per minuut tegenover de 2 liter per minuut van de oude geiser. Het is installatiebedrijf Kemkens uit Oss gelukt om de bestaande rookgasafvoeren te gebruiken om de combiketels op aan te sluiten.

Projectgegevens

Opdrachtgever Woning bouwstichting Volkshuisvesting Arnhem
Aannemer Talen Vastgoedonderhoud, Nijmegen/Apeldoorn
Installaties Kemkens Installaties bv, Oss
Radiatoren Jaga Konvekto
Combiketels Intergas
Renovatieperiode 2008-medio 2010
Tekst Eddy Buiting
Foto's Jaga

Ventilatie
Driekwart van de bewoners van het complex kozen –voor een huurverhoging van 30 euro- voor de meest ingrijpende optie: de aanleg van centrale verwarming in combinatie met mechanische ventilatie in de woon- en slaapkamer. De centrale verwarming zorgde nog voor hoofdbrekens. In theorie leek het een goed idee om in alle kamers convectors te gebruiken, wat zorgt voor een gelijkmatige warmte. De beperkte afmetingen van de kamers, in combinatie met de breedte van de convectors, gooide echter roet in het eten, zo bleek tijdens opstelling in een proefwoning. Daarom werd voor conventionele radiatoren gekozen. Behalve in de huiskamer en de slaapkamer aan de voorzijde, want daar kwam het onderwerp ventilatie om de hoek kijken. Daarom koos de adviseur hier voor de Linea Plus met oXygen, een ‘ademende radiator’ van Jaga. In de overige ruimten komen conventionele radiatoren.

Geen geluid en luchtvervuiling
Bij deze keuze speelden – behalve de voor woningen zo belangrijke ventilatie – ook geluid en luchtkwaliteit een rol.. De portiekflats staan aan de Voetiuslaan en de Johan de Witlaan, twee erg drukke wegen die bewoners ervan weerhouden het slaap- en woonkamerraam aan de voorzijde open te zetten. De ‘ademende’ radiator ondervangt dit probleem. Via een opening in de buitengevel haalt deze convector wel de frisse lucht, maar dankzij speciale filters geen geluid en luchtvervuiling binnen. Bovendien wordt de lucht in de convector eerst op kamertemperatuur gebracht, zodat de bewoners geen tocht ervaren. De woningen waarvan de bewoners nog niet voor cv en mechanische ventilatie kiezen, worden wel voorbereid voor deze optie. Voordat nieuwe huurders hun intrek nemen, wordt dit alsnog aangelegd.
De renovatie van de flatwoningen in Arnhem is duurt in totaal twee jaar. Medio 2010 worden de laatste woningen opgeleverd. Voor het plaatsen van dubbelglas en het vervangen van de de geiser door de combiketel is per woning een week uitgetrokken. De verplichte voorbereiding en mogelijke uitvoering van de cv en mechanische ventilatie verlengt de duur met maximaal drie dagen.
De woningstichting is blij verrast door de grote hoeveelheid bewoners die eensgezind voor dubbel glas en centrale verwarming, ondanks het feit dat dit een kleine huurverhoging tot gevolg had. Volkshuisvesting wijt de goede score aan de voorlichtingsavonden die het bouwteam en de leveranciers gestructureerd en in clusters van 16 woningen hebben gehouden.

Muurdoorvoer effectief in renovatie

De convector met oXygen in de Linea Plus werkt via het lichtnet en heeft voor de aanvoer van lucht alleen een gevelopening naar buiten nodig. De afwezigheid van extra leidingen voor aan/afvoer van lucht en bediening maken het systeem dus geschikt voor renovatie. De installateur kan snel en uitvoeringstechnisch relatief eenvoudig comfort in de woning aanbrengen. De convector met oXygen in de Linea Plus biedt verwarming, nachtkoeling en ventilatie, en belooft in de nieuwbouw een EPC-reductie van 0,15. Optioneel is de Co2-sensor, die reageert op aanwezigheid. Dit maakt deze oplossing ook interessant voor renovatie en nieuwbouw in de utiliteit (scholen, kantoren).

  • Neem een (proef)abonnement op het vakblad Bouwwereld

Geef een reactie

Regels voor reageren op Bouwwereld.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>