Ga naar hoofdinhoud

Daylight Award

Daglicht en duurzaam gaan goed samen. Daglicht is immers de enige, echt duurzame lichtbron. Daarom is er de Daylight Award. Deze tweejaarlijkse competitie geldt voor projecten waarin een optimum heerst tussen daglichttoetreding, gebruik van kunstlicht en het overige gebouwontwerp. De prijs wordt uitgereikt in de categorieën utiliteitsbouw en woningbouw.

Toch kunnen er ook nadelen kleven aan daglicht. Ondeskundig toegepast, maakt daglicht gebouwen warm, ontstaat er hinder door verblinding of problemen met privacy. Deskundig toegepast ontstaan gebouwen die gebruikers als prettig en stimulerend ervaren.

Uitreiking Daylight Award 2010

In Ahoy Rotterdam houdt VNU Exhibitions van 27 t/m 29 januari 2010 de beurzen Gevel 2010, Licht & Architectuur en Green Build. Op 28 januari 2010 wordt de winnaar bekend gemaakt op de beurs Licht & Architectuur. Tot 3 december 2009 kunnen zowel integrale projecten als deeloplossingen, gerealiseerd tussen 1 januari 2008 en 30 september 2009 worden aangemeld.

Eerste winnaar

ArchitectuurNL en Bouwwereld organiseren samen met Stichting Living Daylights en VNU Exhibitions de Daylight Award 2010. Architecten, opdrachtgevers, bouwfysici, projectontwikkelaars en adviesbureaus kunnen projecten aandragen voor de Award.

De eerste winnaar van de Daylight Award was in 2008 architectenbureau cepezed in Delft. Hun winnende ontwerp was het al vaak gelauwerde kantoorgebouw Westraven van Rijkswaterstaat in Utrecht.

Inzendingen

Dat daglichttoetreding twee jaar geleden ook al volop in de belangstelling stond, bleek uit het aantal inzendingen voor de Daylight Award 2008. Niet minder dan 44 gebouwen kreeg de jury te beoordelen. Stuk voor stuk innovatieve gebouwen waarin daglichttoetreding een centrale rol speelde. Ondanks de hoogwaardige kwaliteit van de inzendingen, stak Westraven volgens de jury met kop en schouders boven de vier andere genomineerde projecten uit.

Nieuwe categorie

Toch heeft de jury in 2008 wel degelijk stevig gediscussieerd over een aantal genomineerden. De keuze tussen een woonhuis met een goed doordacht daglichtplan en een state of the art kantorencomplex komt toch neer op appels met peren vergelijken. Daarom beloont de Daylight Award in 2010 twee categorieën: utiliteitsbouw en woningbouw.

Als voldoende inzendingen aan de gestelde eisen voldoen, zal de jury maximaal vijf genomineerden per categorie selecteren. De winnaars krijgen naast een glaskunstwerk van Han de Kluijver een geldbedrag van 1.250 euro.

Wilt u inschrijven? Klik dan hier voor meer informatie »

Nominaties Daylight Award 2008

De nominaties voor de Daylight Award 2008 waren het Forumgebouw Wageningen (Quist Wintermans Architekten), kantoorgebouw Westraven (cepezed), Daylighthouse Almere (Mirck Architects), Pastoraal Centrum De Ark, Hendrik-Ido-Ambacht (EGM architecten) en de Faculteit der Letteren van de Universiteit Utrecht (Marx & Steketee architecten).

Bekijk hier een video over de nominaties:

Stichting Living Daylights

De Stichting Living Daylights promoot een goede toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving. Ze vindt dat daglicht een essentieel en prikkelend onderdeel van architectuur, stedenbouw en landschap moet vormen.

Hiertoe wil de Stichting Living Daylights niet alleen architecten, vormgevers en stedenbouwkundigen wijzen op de vele mogelijkheden van daglicht, maar tevens opdrachtgevers, beleidsmakers en het overig publiek bewust maken van het belang van een goed gebruik van daglicht.

Door ontwerpers te inspireren, opdrachtgevers uit te dagen en gebruikers te verrassen, streeft de Stichting Living Daylights naar een gezonde en duurzame gebouwde omgeving met een bijzondere architectonische kwaliteit.

» Meer over de stichting Living Daylights