Ga naar hoofdinhoud

Dag van de Architectuur

dag van de architectuur
Datum
zaterdag 17 juni 2023 t/m zondag 18 juni 2023
Locatie
Door heel Nederland
Meer informatie
www.architectuurdag.nl

In het weekend van 17 en 18 juni wordt de jaarlijkse Dag van de Architectuur in het hele land gevierd. Op tal van plaatsen zullen rondleidingen, presentaties, bijeenkomsten en openstellingen van bijzondere gebouwen georganiseerd worden, door onder meer lokale architectuurinitiatieven. Het overkoepelende thema is dit keer Toegang & Toegankelijkheid.

Het thema Toegang & Toegankelijkheid betreft fysieke (on)toegankelijkheid van gebouwen, maar ook de toegankelijkheid van de woningmarkt, participatie en meer. Toegang gaat immers over hoe iemand letterlijk in een gebouw of een land (binnen)komt, maar ook over de mate waarin iemand kan meepraten over de ontwikkeling van de leefomgeving. Dat is op dit moment zeer relevant vanwege de grootschalige ruimtelijke opgaven en transities waarvoor Nederland staat. Tijdens de Dag van de Architectuur wordt verkend hoe architectuurprofessionals kunnen bijdragen aan een toegankelijke leefomgeving.

Amsterdam

Bij Arcam in Amsterdam staat fysieke toegankelijkheid van gebouwen centraal. Het thema van universele toegankelijkheid, dat is gekoppeld aan het VN-Verdrag Handicap, vindt nog te weinig weerklank in de architectuur. De toegankelijkheid van de (gebouwde) samenleving schiet voor veel mensen tekort, terwijl het wegnemen van fysieke beperkingen als een noodzakelijke (ontwerp)opgave kan worden gezien. Arcam onderzoekt aan de hand van een aantal gebouwen die 17 en 18 juni worden opengesteld hoe gebouwen universeel toegankelijk kunnen worden gemaakt.

Rotterdam

In Rotterdam bij AIR ligt de nadruk op een plek aan de onderhandelingstafel. Hoe kunnen mensen worden betrokken bij beslissingen over de stad, zeker nu de opgaven steeds complexer worden? Rotterdam staat de hele maand juni in het teken van architectuur tijdens de Rotterdam Architectuur Maand. Overal in de stad zijn festivals, tentoonstellingen, tours en lezingen over architectuur. Het festivalhart is in de Maashaven, waar drie enorme drijvende bakken met elkaar zijn verbonden door een loopbrug. Eén bak heeft een tijdelijk park en is een plek voor lezingen en evenementen. Een andere bak staat volledig in het teken van urban sports, zoals freerunning en calisthenics.

Haarlem

In Haarlem haakt het ABC Architectuurcentrum in op het landelijke thema door onder meer vijf gebouwen in het zonnetje te zetten die toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel of met een visuele beperking. Dit zijn De Schuur (voorheen de Toneelschuur), de nieuwe roeiaccommodatie aan het Spaarne in Heemstede, het bedrijfspand van koffiebrander Simon Lévelt, het Slachthuisterrein en MAAK Haarlem, een locatie die onderdak biedt aan bedrijven die werkzaam zijn in de innovatieve en circulaire maakindustrie. Op al deze locaties zullen adviseurs toegankelijkheid een toelichting geven.

Breda, Zeeland en Nijmegen

Maar er gebeurt door heel Nederland nog veel meer op deze dag. Zo organiseert stichting BLASt in Breda de jaarlijkse fietstocht. Twee Bredase architectenbureaus geven tijdens de tocht een rondleiding langs bijzondere plekken. In het voormalig Kadaster is de expositie De grote verbouwing van Brabant te bezoeken.

CBK Zeeland organiseert zoals elk jaar samen met het Zeeuws Architectenplatform en de PZC de Zeeuwse Architectuurprijs 2023. Het thema ‘Welkom in Waterland’ combineert de ontvangstfunctie die ruimtelijk ontwerp dient en de herdenking van de Watersnoodramp zeventig jaar geleden.

Op initiatief van Architectuurcentrum Nijmegen tonen drie (groepen) Nijmegenaren de plek in hun stad waar ze zich welkom voelen. Stedenbouwkundige Jeroen van Dijk vertelt hoe hij de stad ervaart als slechtziende. Een groep jongeren van hiphopplatform The Mansion toont veilige ruimtes waar jongeren kunnen samenkomen. En een Nijmegenaar voor wie stilte belangrijk is, vertelt hoe ruimtes in de stad toegankelijker kunnen worden voor mensen met autisme.

Over de Dag van de Architectuur

De Dag van de Architectuur laat jaarlijks op uiteenlopende manieren zien waar architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur sociale en fysieke verbindingen mogelijk maken. Ook in de rest van de maand juni staat architectuur op veel plaatsen in Nederland centraal.

Nederland kent meer dan dertig lokale of regionale architectuurinitiatieven. Stichting Coördinatie Lokale Architectuurinitiatieven (CoLA) is opgericht door drie van hen, te weten ABC Haarlem, AIR Rotterdam en Arcam Amsterdam. Stichting CoLA heeft onder meer als doel de activiteiten op de Dag van de Architectuur landelijk te promoten. Rijksbouwmeester Francesco Veenstra is ambassadeur van Stichting CoLA. Kijk voor meer informatie op www.architectuurdag.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.