Ga naar hoofdinhoud

Dag van de Circulariteit

dag van de circulariteit
Datum
woensdag 22 november 2023
Start om
13:30
Eindigt om
18:00
Locatie
Inspyrium, Cuijk
Meer informatie
www.renda.nl

In het behalen van de klimaatdoelen speelt circulariteit een belangrijke rol. Om geïnspireerd te raken over innovaties en initiatieven binnen onze keten, organiseert Renda (netwerk van professionals in de sociale woningbouw) op 22 november de Dag van de Circulariteit.

Na een opening over het thema volgt een rondetafelgesprek met innovators uit de sector. Hoe zien zij circulariteit en waar lopen ze tegenaan? Deze innovators zijn:

  • Tala. Ontwerpt en bouwt duurzame huizen van hout. Ze maken modulaire woningen in de fabriek voor corporaties met rigoureuze materiaalkeuzes. 80-90% biobased materialen.
  • Finti. Verantwoord naaldhout voor de duurzame bouw.
  • Innodeen. Bedrijf in het bedenken, ontwikkelen en produceren van innovatieve en duurzame maatwerkoplossingen met recyclebare kunststoffen en biocomposieten.
  • TU Delft. Ad Straub, hoofddocent aan de TU Delft, sluit aan vanuit bevlogenheid en kennis rondom dit thema.

Deelsessies

Na het rondetafelgesprek volgen vier deelsessies waaruit deelnemers een keuze kunnen maken uit maximaal twee sessies.

1. Circulair bouwbeleid

Woonwaard werd in 2019 uitgeroepen tot meest duurzame corporatie en heeft sindsdien niet stilgezeten. Zo is er een flexproject gerealiseerd van massiefhouten woningen, een galerijflat verduurzaamd met ruim 900 zonnepanelen, opslagbatterijen, circulaire dakbedekking en nieuw warmtesysteem én heeft de corporatie het grootste houten woongebouw (129 woningen) van Nederland gerealiseerd. Dit alles vanuit de gedachte: leren over circulariteit door te doen. Met deze ervaringen is Woonwaard op dit moment bezig met het opstellen van een circulair bouwbeleid. Welke keuzes komen hier allemaal bij kijken? En welke vragen moet je als organisatie stellen om de markt uit te dagen? Woonwaard neemt je mee in haar afwegingen en uitdagingen.

2. Slimme, groene daken

Met de doelstellingen van 2050 in het achterhoofd is het ondenkbaar dat we traditionele pannendaken blijven plaatsen. Slimmer gebruik maken van daken kan helpen bij vergroenen van buurten,  het herstellen van biodiversiteit, en het klimaatadaptief maken van wijken. ROEF bedacht een oplossing die past op 99% van de grondgebonden corporatiewoningen.

3. Circulair 100.000 keer slimmer

Een samenwerking die de technische puzzel legt voor een andere aanpak en anders denken. Want waarom wel een wc-pot hergebruiken, maar niet een technisch product?

Kemkens – pak het anders aan; hergebruik en refurbished waar kan. Inexeon – geef technische onderdelen een langere levensduur. Ketel voor even – overbrug de weg naar all-electric en maak hergebruik van cv-ketels veilig en betrouwbaar. Volkshuisvesting Arnhem – durf je proces aan te passen.

4. Van land tot pand

Waar Nederland (stikstof)klem zit, komt innovatie om de hoek kijken: isolatie- en plaatmateriaal gemaakt van natuurlijke vezels. Een win-win-winsituatie. Goed voor de bouw, de boeren en het milieu. Hoe kun jij de omslag maken naar biobased materialen? Woningcorporatie Area en ontwikkelende bouwer Hazenberg delen hun visie en ervaringen en helpen je op weg.

Doelgroep: Elke professional in de sociale woningbouw die meer wil dan alleen praten over circulariteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.