Ga naar hoofdinhoud

Deconstruction Conference

Hergebruik bouwmaterialen

Hoe hergebruik je onderdelen van een bestaand gebouw? Welke obstakels zijn er te overwinnen om hergebruik in de bouw weer vanzelfsprekend te maken? Moet de wetgeving worden aangepast of moeten juist ontwerpers hun ontwerpproces veranderen?

Recyclen van materialen

Twaalf bekende internationale sprekers gaan onder aanvoering van Visiting Professors Lionel Devlieger en Maarten Gielen (ROTOR) hierop in tijdens de ‘Deconstruction Conference’ op 24 en 25 april op de Faculteit Bouwkunde, TU Delft. Rode draad door de conferentie is het recyclen van materialen en gebouwdelen, die aan het eind van hun levenscyclus zijn. Eeuwenlang was dit gebruikelijk, maar in de loop van de twintigste eeuw werd het een vergeten kunst. De meeste bouwwerken werden gerealiseerd zonder rekening te houden met hergebruik en duurzaamheid. Deze verspillende wijze van materiaalconsumptie staat vandaag de dag ter discussie, en de roep om hergebruik nieuw leven in te blazen wordt luider.

Om hergebruik in de bouw weer vanzelfsprekend te maken, moeten hardnekkige gewoontes overwonnen, wetgeving herschreven, protocollen opnieuw uitgevonden; en assemblagetechnieken heroverwogen. In de afgelopen tien jaar hebben deskundigen, ontwerpers en deconstructie-experts zich hier al hard voor gemaakt met zichtbaar resultaat.

Sprekers en organisatie

Onder meer Eva Prats, (Floris & Prats Architects Barcelona) Ted Reiff (oprichter the ReUse People of America), Anne Nicklin (CEO reusewood.org) en Reinier de Graaf (OMA) gaan tijdens de conferentie in op de laatste ontwikkelingen in uitvoering, ontwerp en beleid.

Devlieger en Gielen van Architectuurstudio ROTOR zijn dit voorjaar Visiting Professors aan de Faculteit Bouwkunde. Naast het geven van lezingen en masterclasses bedachten ze deze tweedaagse internationale conferentie over deconstructie en hergebruik. Het congres is ook de start van de onderzoeksstudio ‘Deconstruction’, die ROTOR verzorgt. Congres en studio worden mede-georganiseerd door het Jaap Bakema Study Centre, een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut in Rotterdam en de Faculteit Bouwkunde, TU Delft.

Voor het volledige programma en registratie klik hier

Foto: Kristian Hoekman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *