Ga naar hoofdinhoud

Informatiebijeenkomst op het gebied van biobased bouwen

biobased
Datum
donderdag 8 februari 2024
Start om
13:45
Eindigt om
17:00
Locatie
Delft
Meer informatie
informatiebijeenkomst-biobased-bouwen.nen-evenementen.nl

NEN organiseert op 8 februari 2024 een informatiebijeenkomst op het gebied van biobased bouwen. Bent u actief op het gebied van biobased bouwen? Heeft u belang bij goede, duidelijke afspraken over dit onderwerp of op deelthema’s binnen biobased bouwen? Meldt u dan aan voor de informatiebijeenkomst. Er zijn geen kosten verbonden aan de deelname. Het doel van deze informatiebijeenkomst is het inventariseren waar de biobased bouwen marktpartijen behoefte aan hebben. Waar worden al afspraken over gemaakt en wat ontbreekt nog? Het bredere doel van NEN: een samenhangend, toegankelijk en breed gedragen stelsel van afspraken en standaarden voor biobased bouwen, in samenwerking en afstemming met andere partijen, nationaal en internationaal.

Biobased bouwen is een kansrijke manier om de milieu-impact van de bouw te verlagen. De ambitie is om in 2030 minstens 30 procent van de nieuwbouwwoningen met minimaal 30 procent biobased materialen te realiseren. Hetzelfde percentage geldt als doelstelling voor isolatiemaatregelen voor verduurzaming en voor de gebruikte materialen voor utiliteitsbouw. Ook moet in 2030 een substantieel deel van de materialen voor infrastructurele bouwwerken en objecten, zoals asfalt, straatmeubilair en fietsbruggen biobased zijn.

Afgelopen november is de Nationale Aanpak Biobased Bouwen verschenen, waarmee het belang van een schaalsprong voor biobased bouwen vanuit de overheid onderkend wordt en deze ook werkelijk gemaakt kan gaan worden. Biobased bouwen kan zo een onmisbaar onderdeel worden van de duurzame transitie waar we in Nederland voor staan: 50 procent minder primair grondstoffengebruik realiseren in 2030 en volledig circulair zijn in 2050.

Goede afspraken en standaarden kunnen bijdragen aan de opschaling van biobased bouwen. Afspraken over termen en definities, over kwaliteit van nieuwe bouwmaterialen en hoe deze kwaliteit te meten, over organisatie van processen en certificering. Dit kan in de vorm van nieuwe afspraken of het aanpassen van bestaande afspraken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.