Ga naar hoofdinhoud

Nationale Duurzame Huizen Route 2018

duurzame huizenroute

Op zaterdag 3 en 10 november 2018 openen honderden mensen in Nederland hun duurzame deuren. Tijdens deze zesde editie van de Nationale Duurzame Huizen Route gaan in het hele land huiseigenaren op pad om duurzame woningen te bekijken en ideeën op te doen. Gastvrije huiseigenaren vertellen het verhaal hoe zij hun huis duurzamer hebben gemaakt.

Er is in Nederland een groeiende vraag naar praktische voorbeelden van duurzaam wonen. Dit blijkt uit het recordaantal van 5.000 bezoekers tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route in 2017. Een groot aantal bezoekers geeft aan veel profijt te hebben van de ervaring en tips die zij hebben opgedaan. Ruim een derde van de bezoekers die de afgelopen jaren huizen hebben bezocht, heeft in zijn huis maatregelen toegepast en nog eens 50 procent heeft plannen om aan de slag te gaan. Door bij anderen te kijken wordt het voor veel mensen makkelijker om voor te stellen of besparingsmaatregelen of de gebruikte materialen ook toepasbaar zijn in de eigen woning. Tijdens een bezoek aan een woning wordt de samenhang van maatregelen duidelijk.

Prettig wonen

De openstellers vinden het vooral leuk om te vertellen dat naast de besparing die gerealiseerd is, het nu zo veel prettiger woont. Kleine ongemakken zijn opgelost zoals een tocht in de gang en grote voordelen zoals een koude zolder die door de isolatie en goede ventilatie nu een volwaardige extra ruimte is geworden. Ineens is er plaats voor logés of een werkkamer. Het grootse voordeel is de verlaging van het het maandelijkse bedrag op de energienota.

Nationale Duurzame Huizen Route

De Nationale Duurzame Huizen Route op 3 en 10 november is een unieke kans om een keer per jaar bij anderen binnen te kijken. De teller van het aantal huizen op duurzamehuizenroute.nl staat op woningen 984 en binnenkort wordt het 1000e huis verwacht. Een aantal bezoekers van voorgaande jaren delen nu ook hun woning als voorbeeld op de website. Omdat zij goed op weg geholpen zijn, willen ze ook iets terug doen voor nieuwe mensen die ook met duurzaamheid aan de slag willen.

De huiselijke sfeer en het gastvrije onthaal draagt eraan bij dat interessante gesprekken op gang komen. Bezoekers ervaren de ruimte om al hun vragen te stellen. Ook de openstellers doen nieuwe ideeën op tijdens de open dagen. De huizen zijn nu al te bekijken op de website www.duurzamehuizenroute.nl. Vanaf medio oktober is duidelijk welke huizen hun deuren openzetten en kunnen bezoekers zich voor één of meerdere huizen inschrijven.

Organisatie

De Nationale Duurzame Huizen Route wordt jaarlijks georganiseerd en mede mogelijk gemaakt door een groot aantal Nederlandse gemeenten en provincies.

Foto: Nationale Duurzame Huizenroute

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *