Ga naar hoofdinhoud

Nationale Duurzame Huizen Route

Nationale Duurzame Huizen Route

Op zaterdag 5 en 12 november 2016 vindt de Nationale Duurzame Huizen Route plaats. In heel Nederland stellen huiseigenaren van duurzame woningen hun huis open en vertellen hoe het woont in een duurzaam huis. Voor het vierde jaar op rij is er een grote toename van het aantal woningen. Dagelijks melden mensen hun huis aan, inmiddels staat de teller op 630 woningen.

Oriëntatieproces

In het woud van energiebesparende maatregelen is het lastig om helder te krijgen wat een goede en betaalbare oplossing voor de eigen woning is. Het bezoek aan woningen en de ervaringen van anderen helpen bij het oriëntatieproces. Door de diversiteit van de woningen en soorten maatregelen kunnen huiseigenaren tijdens de Duurzame Huizen Route heel gericht op pad om informatie op te doen. Naast wat er allemaal goed gelukt is, geven bezoekers van voorgaande jaren aan het vooral ook leerzaam te vinden om te horen wat er anders of beter had gekund.

Wel of geen spouwmuurisolatie?

Veel openstellers hebben een heel proces achter de rug of zijn nog volop bezig met het verduurzamen en energiezuinig maken van hun woning. Zo ook Aalt en Wilma Visscher uit Barneveld die onlangs het 600ste huis hebben aangemeld. Aalt is in 2002 uit bezorgdheid om de aarde begonnen met zonnepanelen. Inmiddels is de woning gasloos en is het een sport om CO2-neutraal te zijn. De huiselijke sfeer maakt dat er leuke gesprekken ontstaan waarbij er alle ruimte is om vragen te stellen: Wel of geen spouwmuurisolatie? Hoe bevalt gasloos wonen? En hoeveel geluid maakt jullie warmtepomp?

Ervaringsverhalen

De verwachting is dat het aantal huizen dat meedoet aan de Duurzame Huizen Route de komende jaren toeneemt. ‘Niet iedereen kan zijn woning elk jaar openstellen en daarom is het nodig dat het er steeds nieuwe huizen bijkomen’, vertelt organisator Gerard Simon.

Uit de toename van het aantal aanvragen voor subsidie en leningen blijkt dat steeds meer mensen overgaan tot vergaande maatregelen. De huiseigenaren die daarmee aan de slag gaan, weten uit ervaring wat een zoektocht het is en hebben zelf vaak ook baat gehad bij het horen van ervaringsverhalen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *