Ga naar hoofdinhoud

‘Steengoed… Keibest’

Baksteenarchitectuur en vakmanschap staan centraal in de expositie ‘Steengoed… Keibest’ die 12 mei in Architectuurcentrum Rondeel wordt geopend door Hans van Norel, voorzitter van Bouwend Nederland Regio Oost. Adviseur Hans Magdelijns en architect Koen Mulder verzorgen de lezingen.

Baksteen belangrijkste bouwmateriaal

Baksteen vormt al eeuwenlang het belangrijkste bouwmateriaal in Nederland. Nog steeds bepaalt baksteen het beeld van de architectuur in steden en dorpen. De tentoonstelling behandelt de historie van de baksteen, de kleiwinning, baksteenarchitectuur en de innovaties rond dit natuurproduct. Er wordt ook stilgestaan bij het ambacht van de metselaar.

Ontwikkeling van de baksteen

Adviseur Hans Magdelijns, zelfstandig adviseur voor kunst en cultuur en senior adviseur bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geeft de eerste lezing en hij gaat in op het ontstaan en de ontwikkeling van de baksteen en het baksteengebruik door de eeuwen heen.

Boek Zinderend Oppervlak

Architect en auteur Koen Mulder van het boek  ‘Zinderend Oppervlak’ verzorgt de tweede lezing. Hij legt uit hoe het metselverband werkt. Dat lijkt een eenvoudige vraag, tot je het opvat als patroonkunst met een grote (strek) en een kleine (kop) steen. Dan wordt het oppervlak zelf ornament.

Foto: Koen Mulder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *