Ga naar hoofdinhoud

Almelo Nouveau: hotel, kantoren en wellness

Een hotel, kantoren, ‘wellness’, kinderopvang, leisure, showrooms en parkeren in één, dat wordt Almelo Nouveau. Spring architecten heeft met zijn ontwerp voor dit combinatiegebouw de competitie gewonnen. Het gebouw van in totaal 24.000 m2 komt te staan op de hoek van de Nijreessingel en de Bornsestraat, aan de ring die Almelo verbindt met Borne, Hengelo en Enschede.

Icoon
Het 314 meter lange gebouw heeft een kop – lijf – staart opbouw, die voor dit ontwerp doet denken aan een potvis die zijn elegant gebogen kop verheft in de richting van het stadscentrum, aldus architect Freek Speksnijder. In deze opvallende vormgeving is het een icoon van het nieuwe Almelo, waarvoor het masterplan voor de nieuwe binnenstad in uitvoering is.

De verschillende programma’s zijn zo in het gebouw geplaatst dat ze ieder een eigen plek en een eigen gezicht hebben. De kop van het gebouw biedt onderdak aan het hotel. Waar deze zich opricht, vindt de bezoeker de uitnodigende entree naar de lounge. Hotelgangers kunnen hun auto voorrijden tot aan deze entree, die ligt in de beschutting van een zwerfkei, een element dat kenmerkend is voor het Twentse landschap en dat op meerdere plaatsen in het terreinontwerp terugkeert.

Knip
Aansluitend aan en toegankelijk vanuit het hotel liggen de ruimten voor wellness en ontspanning: sauna, fitness en kinderopvang. Deze ‘wereld van de intimiteit’ staat in contrast tot de wereld van de show en de leisure. Om ze te onderscheiden en te voorkomen dat de lengte als een massieve muur zou gaan werken, is in het ontwerp een ‘knip’ gemaakt. Hierdoor komt er plaats voor een plein dat de twee delen van het gebouw met elkaar verbindt. Zo ontstaat ruimte voor de entrees naar de kantoren en kinderdagverblijf, met het hierbij passende levendige sociale verkeer.

Langs de zuidgevel van de leisure en de showrooms van het gebouw loopt een ‘catwalk’, waarlangs mensen kunnen flaneren. Aan de noordgevel van het besloten deel van het gebouw ligt ook een opgetilde uitbouw voor ‘wellness’, dat als een schiereiland aansluit bij het grote gebouw en waaromheen ruimte gecreëerd is voor ‘ontspannen’ parkeren op maaiveld.
De staart bestaat uit een wokkelvormige glazen opgang naar het parkeerdek, waarop, opgetild, twee lagen kantoren liggen. Het ontwerp van het parkeerdek voorziet in geïntegreerde ontsluitingsroutes met lichtlijnen in verschillende kleuren die bezoekers de weg wijzen. Zo vormt het dek een verbindend element tussen de verschillende programma’s.

Natuurlijke materialen
Ook in de materialisatie hebben de verschillende programma’s een eigen uitstraling gekregen: bij de kantoren domineren de natuurlijke materialen, zoals glas en hout, terwijl het hotel en de lange gevels worden bekleed met aluminium losagnes, die associaties oproepen met de schubben van een vis en meer beslotenheid geven. In de wereld van de show en de openheid overheersen glas en aluminium.

Om de verkeerslogistiek in goede banen te leiden, heeft Spring architecten samengewerkt met verkeerskundig bureau Urban Sense. Een boeiende samenwerking, die creatieve ideeën zoals het ontspannen parkeren heeft opgeleverd, zegt Speksnijder. ‘Men heeft voor ons plan gekozen, omdat het meest compleet is, zowel stedenbouwkundig, als functioneel, commercieel en qua uitstraling. Ook al is
het gigantisch groot, toch oogt het niet massaal. Het wordt een elegant en opvallend gebouw.’

Project Almelo Nouveau
Locatie Hoek Nijreessingel / Bornsestraat
Architect Spring Architecten, Rotterdam
Opdrachtgever Prosyn, Enschede
VerkeerslogistiekVerkeerskundig bureau Urban Sense
Differentiatie Hotel, kantoren, wellness, kinderopvang, vrijetijd en parkeren
Oppervlakte 24.000 m2
Bouwsom ca. € 20 miljoen
Start bouw Eind 2009
Gereed 2011

Zie ook het nieuwsbericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.