Ga naar hoofdinhoud

Aula Essenhof, Dordrecht


De aula van begraafplaats Essenhof in Dordrecht is ingrijpend gerestaureerd en heringericht. Het gebouw uit 1938, een ontwerp van A.J. Argelo, is door Spring Architecten uit Rotterdam weer geschikt gemaakt voor uitvaartplechtigheden.

De hoge, cilindervormige ruimte vormt de aula. In de gebogen lage aanbouw zijn de koffieruimte en de toiletgroepen gesitueerd. De hoofdingang richt zich op de nieuwe as in de uitbreiding van de begraafplaats.

Exterieur
De aula is nu weer geschikt gemaakt voor uitvaartplechtigheden en zal ook na de begrafenis gebruikt worden als condoleance/koffieruimte, waarbij een geheel andere sfeer gewenst is. Het exterieur van het gebouw is in de oorspronkelijke vorm gehandhaafd, waarbij de vier ramen in de koffiekamer die in 1957 verwijderd waren weer teruggebracht zijn. In het interieur zijn de karakteristieke elementen gehandhaafd. De bestaande terrazzovloer is gerestaureerd.

Alle gewenste technische comfort, zoals verwarming, ventilatie, audio- en video-installatie, keuken en toiletten zijn met grote aandacht en respect voor het gebouw ingevoegd. De wanden zijn voorzien van nieuw akoestisch stucwerk in de bestaande vlakverdeling. De eikenhouten vloer en rondlopende banken voor belangstellenden, benadrukken de jaren ’50 uitbreiding.

Door toevoeging van een draaibaar kastelement kan de ruimte met een aantal ingrepen veranderen van ingetogen rust tijdens de plechtigheid naar een sfeer van ontspannen ontmoeten tijdens het koffiedrinken na de begrafenis. De routing van familie, belangstellenden en personeel is geheel herzien en maakt gebruik van de verschillende reeds aanwezige entree’s in het gebouw.

Rijksmonument
Argelo is bij zijn ontwerp geïnspireerd door architect Sybold van Ravesteyn, met wie hij regelmatig samenwerkte. De twee ranke ronde trappen die leiden naar het podium zijn hiervan een goed voorbeeld. In 1957 is de ronde cilinder uitgebreid met een waaiervormig volume aan de zijde van de hoofd-entree. In 2003 zijn het oude deel van de begraafplaats en de aula, die inmiddels 15 jaar buiten gebruik was, benoemd tot rijksmonument.

Aanvullende gegevens

Opdrachtgever Essenhof Gemeentelijke begraafplaatsen en crematorium Dordrecht
Architect Spring Architecten, Rotterdam
Ontwerpteam Jeroen Warnaar, Yvonne van der Pluijm
Oppervlakte 300 m2
Bouwsom € 500.000
Start renovatie 2008
Oplevering 2010
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.