Ga naar hoofdinhoud

Basisscholen ,Den Haag

In het hartje van de Haagse Schilderswijk, op de plek waar eerder ook een school stond is een nieuwe school verrezen. Het gebouw voor de Koningin Beatrix- en Prinses Marijkeschool biedt plaats aan twee 16-klassige basisscholen met peuterspeelzalen en gymzalen. Minster Rouvoet heeft de school officieel geopend.

Pleintjes voor de kleintjes
De allerjongsten hebben, zeker in een wijk als de Schilderswijk, een plek nodig die rust geeft en veilig is. Daarom zijn er afgezonderde en afsluitbare kleine pleintjes, waar ze besloten en veilig kunnen spelen. Ze zijn toegankelijk via poortjes, bedacht door de kinderen zelf, gemaakt van oude stukken hardsteen uit hun oude gesloopte school. Een herinnering in steen, aan wat hier vroeger stond.

Op de pleintjes staat een boom, groen, herkenbaar en tegen de zon. Bij een school hoort nou eenmaal een boom.

Twee Koninklijke Zussen
Het ontwerp manifesteert zich als twee scholen die overduidelijk familie van elkaar zijn maar toch hun eigen karaktertrekken hebben. Stedenbouwkundige randvoorwaarden stelden dat het blok tot aan de rooilijn moest worden volgebouwd. Op deze wijze wordt de vroeg 20ste-eeuwse bloktypologie uit de directe omgeving gevolgd en het blok afgemaakt.

De uitvoering in robuuste Nederlandse baksteen, passend bij het karakter van de buurt, zorgt ervoor dat het gebouw een vanzelfsprekende plek in zijn omgeving krijgt. Drie kleuren steen, verschillende metselverbanden, gelardeerd met poorten en echte schoolramen, maken een stevig duurzaam schoolgebouw dat de tijd kan weerstaan.

Projectgegevens

Programma Dubbele basisschool
Opdrachtgever OCW Den Haag/Beatrixschool
Architect FARO Architecten bv
Locatie Hoefkade, Den Haag
Gereed april 2009
Fotografie FARO architecten/ J. Musch

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.