Ga naar hoofdinhoud

Faculteit Educatie (HAN), Nijmegen


De faculteit Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) krijgt een nieuw gebouw. Het ontwerp is van de hand van LIAG architekten en bouwadviseurs en beantwoordt aan de duurzame ambities van de hogeschool. Het nieuwe gebouw is de sluitsteen en tevens het gezicht van Campus Nijmegen.

Het gebouw krijgt voornamelijk groene gevels in combinatie met glas dat voor een aangenaam
binnenklimaat en buitengewoon veel daglicht zorgt. Aan de zuidzijde van het gebouw wordt het
zonlicht door lamellen gecontroleerd.

Door intelligent gebruik te maken van de aanwezige hoogteverschillen op de locatie kan een
kunstmatig landschap worden gecreëerd waarin ʻrotsenʼ met bijzondere functies zijn geplaatst. Dit
landschap loopt van binnen tot buiten het gebouw door. De ʻdaken’ van deze rotsen worden als
studielandschap gebruikt.

Brede trappen werken als tribunes. De twee boven het landschap zwevende onderwijsvleugels worden verbonden door een atrium dat voor veel daglicht en onderlinge interactie in het gebouw zorgt. Het gebouw bevat voornamelijk onderwijsfuncties en heeft een totale omvang van circa 14.000 m2 BVO. Door het atrium is de hele structuur in één oogopslag te overzien.

Op alle niveaus kunnen gangen ook als studieplekken gebruikt worden. De student kan kiezen waar
en hoe hij zijn studie wil inrichten.

Duurzaam op alle niveaus
Op alle niveaus is naar duurzaamheid gekeken: zowel op het waterverbruik, materiaalverbruik,
luchtkwaliteit, akoestiek en visueel comfort, om maar de meest voor de hand liggende te noemen. In
het bijzonder zijn de gezondheid van de gebruikers en de indelingsflexibiliteit zeer belangrijke
ontwerpuitgangspunten.

Het ontwerp voldoet aan de hoogste duurzaamheidgraad voor gebouwen: een MIG-score (milieu-index-gebouw) van minimaal 330 en een EPC van lager dan 0,5. Alle ingezette ontwerpmiddelen worden meervoudig gebruikt om zo de duurzaamheid te bevorderen.

Zo is de hele constructie van het gebouw één grote warmtewisselaar die alle in het gebouw
aanwezige energie vasthoudt. Door een innovatieve combinatie van het ventilatiesysteem en de
conditionering van het gebouw kan een aanzienlijk deel van de energie bespaard worden.
Uitgangspunt in de werkwijze van LIAG is dat duurzaamheid tot een gezond binnen- en buitenklimaat
leidt.

Aanvullende gegevens

Opdrachtgever Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN)
Ontwerp LIAG architekten en bouwadviseurs, Den Haag
Projectarchitect Thomas Bögl
Ontwerpteam Ton Evers, Bastiaan Bijloos, Martha de Geus, Dirk-Jan Roosenburg, Arie Aalbers
Bruto vloeroppervlak 14.000 m2
Duurzaamheid MIG-score; 330. EPC; lager dan 0,5
Oplevering Verwacht in 2013
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Faculteit Educatie (HAN), Nijmegen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.