Hotel Amstelkwartier, Amsterdam


Hotel Amstelkwartier wordt een uiterst duurzaam hotel aan de Amstel, nabij het Amstelstation te Amsterdam. Op deze locatie wordt de komende jaren een nieuw dynamisch woonwerkgebied ontwikkeld.

Mulderblauw architecten en Architectenbureau Paul de Ruiter werken samen aan het ontwerp voor het eerste LEED Platinum gecertificeerde hotel van Europa.

Gesloten kringlopen
Het ruim driehonderd kamers tellende gebouw voldoet aan alle wensen van de kosmopolitische hotelgast van de 21e eeuw: alle luxe en comfort, maar zonder dat dit ten koste gaat van de planeet. Dit vraagt om integrale duurzaamheid, zowel op het gebied van energiebesparing als in bedrijfsvoering en verblijfskwaliteit.

Om dit te bereiken is het eerste speerpunt het zoveel mogelijk sluiten van kringlopen, op gebied van energie, water, afval en materiaalgebruik. Het tweede speerpunt is een specifiek hotel te ontwerpen dat op vele manieren verbonden is met de locatie en de stad Amsterdam. Deze speerpunten vormen samen de ‘sense of place’ van het hotel.

Foto's worden geladen
Bezig met laden…

1 Zicht vanaf de straat

Het gebouw bestaat uit een compacte kern van logistieke faciliteiten, daaromheen bevinden zich de verblijfsruimtes waar zoveel mogelijk daglicht kan toetreden. De hotelkamers krijgen glas over de volledige hoogte voor ruimtelijke kwaliteit en een adembenemend uitzicht. In iedere kamer bestaat de mogelijkheid om natuurlijk te ventileren met buitenlucht, zelfs op de 20e verdieping.

Verder wordt er slim gebruik gemaakt van de grote delen van de dag dat de hotelgast afwezig is of slaapt; de gevel reageert op het buitenklimaat en voorkomt warmteverlies of oververhitting. Hierdoor bespaart de bouwkundige schil het grootste deel van het energieverbruik. Het gevelbeeld is dynamisch en verandert continu onder invloed van de hotelgast, het weer en het tijdstip van de dag.

Biomassa
De overgebleven benodigde energie wordt zelf opgewekt, deels met biomassa afkomstig uit het hotel. Grijs water wordt gebruikt voor toiletspoeling, regenwater voor de kruiden in de kas op de bovenste laag. De kas neemt CO2 op uit de gebruikte ventilatielucht. Warmte uit afgevoerde ventilatielucht wordt opgevangen en weer opnieuw gebruikt.

Materiaalgebruik wordt waar mogelijk beperkt door slim te ontwerpen. De benodigde materialen zijn zoveel mogelijk gerecycled toegepast en bij voorkeur afkomstig van lokale leveranciers en fabrikanten.

Relatie met de stad
Op alle plekken in het hotel, van de publieke restaurant- en vergaderlagen, de intiemere gangen en hotelkamers tot en met de skybar op de bovenste verdieping, wordt gezocht naar een specifieke relatie met de stad. Het toepassen van lokale materialen, de lokale (voedsel)productie, de relatie met het veranderlijke Nederlandse klimaat en de ruimtelijke, sociale verbondenheid met buurt en stad, zorgen ervoor dat het hotel geen generieke, inwisselbare halte wordt.

In alle ontwerponderdelen ontleent het hotel zijn unieke karakter aan de plek waar het staat waardoor de hotelgast gedurende zijn verblijf zich een tijdelijke inwoner van Amsterdam waant.

Aanvullende informatie

Opdrachtgever Amstelside BV
Ontwerp Mulderblauw architecten, Leiden en Architectenbureau Paul de Ruiter, Amsterdam
Projectmanagement 4Building, Rijnsaterwoude
ConstructeurVan Rossum BV Van Rossum, Amsterdam
Installatieontwerp en bouwfysica Arup, Amsterdam
Leed-adviseur BenR, Amersfoort
Interieurontwerp Studio Linse, Amsterdam
Oppervlakte 18.500 m2 BVO hotel plus 4000 m2 BVO parkeergarage
Start ontwerp 2009
Start bouw 2011

Eén reactie

  1. M. Sanders zegt:

    Credits voor bouwfysica naar Cauberg-Huygen.

Geef een reactie

Regels voor reageren op Bouwwereld.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer

Naar archief