Ga naar hoofdinhoud

Kerkje volledig uit hout, Elspeet


Op het bosachtige terrein van Mennorode Conferentiecentrum, gelegen in het buitengebied van het Veluwse dorp Elspeet, een nieuw duurzaam gebouwd doopsgezind kerkje. Verscholen tussen de bomen, eenvoudig van vorm, volledig opgebouwd uit hout, ontworpen door FARO Architecten.

De eerste doopsgezinde kerken waren schuur- en schuilkerken. Eenvoudige ontmoetingsruimten waar men samenkwam rondom de bijbel. De inrichting was sober en zo puur mogelijk. Geen afleiding, geen ornamentiek, als voorwaarde voor concentratie en samen zijn.

Het nieuwe kerkje op Mennorode verwijst naar die tijd en zal volgens de traditionele doopsgezinde traditie van duurzaamheid gebouwd gaan worden met natuurlijke materialen uit de omgeving.

Energieleverend
Het gebouw bestaat uit één grote kenmerkende ruimte waarin stevige vurenhouten spanten de sfeer bepalen. De binnenafwerking wordt opgebouwd uit gebruikte houten vloerdelen. De buitenzijde, zowel dak als wand, wordt bekleed met shingels van Frans acacia, duurzaam geteeld in snoeibossen. De wanden en dak zijn geïsoleerd met Isovlasdekens, samengesteld uit vlasvezels.

Mennorode gaat op den duur zelf de energie leveren door middel van een warmte-koude-opslag. Extra toevoeging is een buitenkerk, waar bij mooi weer in de open lucht gekerkt kan worden.

Oplevering
De kerk is ontworpen volgens de traditionele doopsgezinde tradities: duurzaamheid hoog in het vaandel, de mens centraal en ruimte voor ontmoeting volgens het doperse kringidee.

Het nieuwe kerkje zal gebruikt worden voor vieringen en andere functies die met kerkelijk gebruik te maken hebben. Gastvrijheid is een belangrijke notie. De kerk zal de hele dag open zijn en iedereen die dat wil kan er binnen lopen. Er is een stiltehoek voor bezinning, rust en meditatie.

De bestaande kerk zal, indien mogelijk, hergebruikt worden als conferentiezaal. Naar verwachting is het nieuwe kerkje medio 2011 gereed.

Aanvullende gegevens

Opdrachtgever St. Broederschaphuis Commissie Elspeet Elspeet
Architect FARO Architecten, Lisserbroek/Zutphen
Constructeur Lüning Adviesbureau voor Tech. Houtconstructies, Doetinchem
Aannemer Van Ouwendorp Bouwbedrijf Elspeet
Installaties Spelt Installatiebedrijf Elspeet
Terreininrichting Mennorode Conferentiecentrum, Elspeet
Start bouw 2010
Oplevering medio 2011

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.