Ga naar hoofdinhoud

Mauritshuis, Den Haag


Het Mauritshuis in Den Haag krijgt door een grootscheepse renovatie een verdubbeling van het museumoppervlak en veel meer mogelijkheden. Het voorlopig ontwerp van Hans van Heeswijk architecten verbindt het art-decogebouw Plein 26 met het classicistische stadspaleis door middel van een ondergrondse foyer.

De ondergrondse foyer ligt zes meter onder straatniveau, maar doordat het daglicht van alle kanten invalt, doet de ruimte heel licht en open aan. De foyer wordt per lift of trap vanaf het voorplein betreden. Dit geeft de bezoeker de gelegenheid zich te oriënteren op zijn route.

Naast nieuwe tentoonstellingruimtes, een lezingenzaal en educatieve ruimten worden de huidige museale en facilitaire functies (zoals entree, winkel, restaurant, garderobe) vergroot en aangepast aan de eisen en wensen van de 21ste eeuw.

De entree komt op het voorplein en geeft het Mauritshuis een open uitstraling. De museumwinkel en het café worden geheel vernieuwd. Licht en helderheid zijn toonaangevend in het voorlopig ontwerp. Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis: “De uitbreiding bereidt het museum voor op de wensen en eisen van de 21ste eeuw, terwijl zijn karakteristieke intieme sfeer behouden blijft.”

Zichtbaar
Tijdens de werkzaamheden voor het uitbreidingsproject blijft het Mauritshuis actief en zichtbaar. Topstukken uit de collectie zullen continue in Den Haag te zien blijven.

Momenteel worden gesprekken gevoerd met het Haags Historisch Museum als locatie. Dit voor de periode van voorjaar 2012 tot medio 2014. Het Haags Historisch Museum ligt schuin tegenover het Mauritshuis.

Het Mauritshuis
In de 17de eeuw verrees aan de Hofvijver in hartje Den Haag een stadspaleis, ontworpen door Jacob van Campen. Bijna 400 jaar later is het Mauritshuis een museum van internationale excellentie.

De fameuze collectie Hollandse en Vlaamse meesters uit de 17de eeuw, waaronder Het meisje met de parel van Vermeer en De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, wordt jaarlijks bezocht door ruim 200.000 mensen uit de hele wereld.

Aanvullende gegevens

Opdrachtgever Stichting Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis
Architect Hans van Heeswijk architecten, Amsterdam
Projectteam Monique Beliën, Dick de Gunst, Hans van Heeswijk, Arjen Honig, Martin Koster
Brutovloeroppervlak 6.400 m2
Start bouw begin 2012
Oplevering medio 2014
Afbeeldingen Hans van Heeswijk architecten

Video
Bekijk hier een video van dit ontwerp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.