Ga naar hoofdinhoud

Piet Hein Buildings, Amsterdam


Aan de Piet Hein Kade in Amsterdam, naast de Passenger Terminal Amsterdam (PTA), wordt met de Piet Hein Buildings eindelijk de laaste lege plek opgevuld. Al meer dan tien jaar liggen er plannen, maar nu wordt het project nieuw leven ingeblazen met een ontwerp van Hans van Heeswijk architecten en Dick van Gameren architecten.

Aan de kade verrijzen vijf kantoorgebouwen met een totale oppervlakte van 26.000 m². Ondergronds komt een semi-openbare parkeerkelder van 13.000 m² en aan de IJ-oever kant komt een busterminal van 4.100 m² voor het parkeren van personenbussen voor de PTA. Het gebouwencomplex zal eind 2012 klaar zijn.

Stedelijke gebouwen
De ontwikkeling van de Piet Heinkade ten oosten van het Centraal Station vormt de ruggengraat van de Zuidelijke IJ-oever in Amsterdam. Hier wordt het Centraal Station verbonden met het nieuw ontwikkelde Oostelijke en Westelijke Havengebied.

De kade tussen weg en water, ooit vol pakhuizen en vemen, biedt nu plaats aan een lange strook met kloeke, stedelijke gebouwen voor wonen, werken en publieksfuncties.

Bouwblokken
Het complex Piet Hein Buildings ligt pal naast de passagiersterminal en heeft op straatniveau een grote hal voor touringcars. De hal bevat buffercapaciteit voor de cruiseterminal. De gevels van de garage zijn van glazen bouwstenen en stralen ’s nachts naar alle kanten zacht licht uit. Daarboven, in een langgerekt bouwvolume van vier verdiepingen staan kantoren met zicht op het IJ.

Aan de stadszijde, in bouwblokken van negen lagen staan kantoren die over de spoordijk uitkijken op de stad. Aan de straat voor de hal zijn drie ruime en uitnodigende entreehallen. Een dubbele, ondergrondse parkeergarage bedient het hele complex.

Aanvullende gegevens

Programma Vijf kantoren, busterminal en ondergrondse parkeergarage
Opdrachtgever Piet Hein Buildings B.V. uit Haarlem
Ontwerp Hans van Heeswijk architecten, Amsterdam en Dick van Gameren architecten, Amsterdam
Aannemer Slavenburg’s Bouwbedrijven
Oppervlak totaal 30.000 m2 inclusief 180 parkeerplaatsen
Start bouw oktober 2010
Oplevering eind 2012

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *