fbpx Ga naar hoofdinhoud

Stadhuis, Almelo

Stadhuis vooraanzicht

Het nieuwe stadhuis van Almelo, van de hand van Kraaijvanger.Urbis, krijgt twee kantoortorens met een centrale vide die fungeert als ontmoetingsgebied.

Het nieuwe stadhuis is het scharnierpunt op de hoek Egbert Gorterstraat en de Haven Noordzijde. Aan de kanaalzijde komt een plein aan het water, waaraan ook de hoofdingang van het stadhuis ligt. Vanuit de begane grond, waar alle publieksfuncties een plek krijgen, leidt een monumentale trap in één beweging naar de raadszaal op de eerste etage.

De raadszaal kijkt via grote vensters uit op de stad, het groen en het water. Op diezelfde etage bevinden zich de bestuurlijke ruimten en het vergadercentrum. Bovenop de plint bevindt zich het parkeerdek dat plek biedt aan honderd auto’s. Auto’s bereiken het parkeerdek via twee autoliften. Het parkeerdak krijgt een grotendeels groen dak dat omwonenden een groen uitzicht biedt.

Twee torens

Het ontwerp verdeelt het kantoorvolume over twee torens, ieder vijftien bij dertig meter breed. De torens zijn teruggelegd ten opzichte van de plint zodat het gebouw zich goed voegt in de schaal van Almelo. De werkvloeren liggen rondom een centrale vide die fungeert als ontmoetingsgebied.

De vloeren zijn splitlevel geschakeld en worden verbonden via uitnodigende trappen. Het Stadhuis krijgt een maximale hoogte van ongeveer vijftig meter, lager dan de Java-toren en ruim minder hoog dan de St. Georgiusbasiliek (73 meter).

Het Nieuwe Werken

De werkruimten in de torens zijn flexibel indeelbaar. De flexnorm van 0,9 werkplek per fte wordt nog nader onderzocht. Onderzoek laat zien dat een lagere flexnorm Het Nieuwe Werken beter stimuleert en ondersteunt.

Het ontwerp scoort goed wat betreft duurzaamheid. Er wordt ondermeer gebruik gemaakt van natuurlijke zonwering, daglicht wordt optimaal gebruikt, op de zuidgevel is het gebruik van glas beperkt om opwarming te voorkomen. Betonkernactivering en warmte- en koudeopslag zorgen voor duurzame verwarming en koeling. Er wordt nog gekeken hoe ook (toekomstige) gebouwen in de omgeving mee kunnen profiteren van de investeringen in duurzaamheid.

Aanvullende gegevens

Programmakantoor met twee torens en centrale ontmoetingsruimte
OpdrachtgeverGemeente Almelo
OntwerpKraaijvanger.Urbis, Rotterdam
ProjectarchitectenDirk Jan Postel en Vincent van der Meulen
Vloeroppervlakcirca 17.500 m²
Ontwerpfase2010 - maart 2012
Opleveringmedio 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.