Ga naar hoofdinhoud

Stadskantoor, Rotterdam


Rotterdam werkt aan een aantrekkelijke binnenstad. Het hart van de stad maakt de komende jaren een complete verandering door naar een plek waar wonen, werken en vrije tijd samenkomen. Het nieuwe Stadskantoor is het symbool van deze transformatie en vormt straks de passage tussen de Coolsingel en het Laurenskwartier.

Rotterdam heeft de ambitie om met het nieuwe stadskantoor het meest duurzame gebouw van Nederland te realiseren.

Ontwerp
Het huidige stadskantoor bestaat uit het L-vormige Stadstimmerhuis en een aanbouw uit 1977. Het monumentale gedeelte zal blijven staan. De aanbouw zal echter worden gesloopt en Office for Metropolitan Architecture (OMA) won de prijsvraag voor de nieuwe aanbouw.

Het winnende ontwerp van ca. 50.000 m2 BVO kenmerkt zich door de ‘wolk’ die boven het maaiveld lijkt te zweven. De lichte staalconstructie wordt gedragen door twee kernen. Op deze manier ontstaat een grote kolomvrije ruimte waarin de Stadswinkel plaatsneemt. Hieronder komt een ondergrondse parkeerkelder van twee à drie bouwlagen met ca. 250 parkeerplaatsen.

Om het materiaalgebruik te beperken werkt het ontwerpteam aan een zo licht mogelijke constructie. Het ontwerp is modulair opgebouwd. Hierdoor kan men het gebouw flexibel inrichten. Dit maakt een duurzaam gebruik van het pand mogelijk.

De komende maanden werkt het ontwerpteam het schetsontwerp uit in een Voorlopig Ontwerp. In de zomer van 2010 is begonnen met de sloop van de aanbouw.

Aanvullende gegevens

Programma Complex voor werken en wonen, met een ondergrondse parkeergarage
Opdrachtgever Gemeente Rotterdam
Ontwerp OMA, Rotterdam
Architect Rem Koolhaas, Reinier de Graaf
Projectteam Mark Veldman, Pascual Bernad, Vilhelm Christensen, Alessandro De Santis, Katrien van Dijk, Jake Forster, David Gianotten, Alasdair Graham, Mendel Robbers, Dirk Peters, Tsuyoshi Nakamoto, Timur Shabaev, Yuri Suzuki, Milos Zivkovic
Bouwkundig advies Abt, Velp
Bouwmanagement Brink Groep, Leidschendam
Constructie Pieters Bouwtechniek, Haarlem
Installaties Deerns, Amsterdam
Duurzaamheid, bouwfysica en brandveiligheid DGMR Raadgevende Ingenieurs, Anhem
Bruto vloeroppervlak 50.000 m2
Start bouw najaar 2011
Verwachte oplevering 2014
Beeldmateriaal OMA

Video
Bekijk hier een video van dit project

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.