Ga naar hoofdinhoud

Woontoren Fourty5High, Amersfoort


In het centrum van Amersfoort verrijst de nieuwe stadswijk Puntenburg met daarin Fourty5High, een woontoren met 137 appartementen met een ondergrondse parkeergarage. De Zwarte Hond Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp. Aan de zijde van het Eemplein verschijnt de dertien verdiepingen hoge toren, terwijl het gebouw aan de zijde van de achtergelegen woonbuurt slechts vier bouwlagen telt.

Het gebouw heeft een driehoeksvorm waarvan het hoogste deel ongeveer 45 meter hoog is. In het midden komt een binnentuin. Aan de kant waar zich de park bevindt, is een opening in het gebouw gelaten, om de verbinding met de wijk te benadrukken.

Metselwerk
De buitengevel wordt uitgevoerd in beigekleurige bakstenen die verticaal gemetseld worden. Door de baksteen als dubbelwaal formaat met doorgestreken voegwerk in de kleur van de steen te metselen, ontstaat een subtiel natuurstenen reliëf. De gevel van het binnenhof wordt afgewerk met gevelpanelen in vier kleuren die voortvloeien uit het metselwerk.

De kozijnen zijn van blank aluminium. De glazen hekwerken worden met kleurfolie bewerkt waardoor het metselwerk genuanceerder zal lijken door de wolken en het zonlicht. De uitstekende glazen balkons liggen als ‘schubben’ van glas voor het metselwerk.

De appartementen kennen door de gegeven hoeken van de stedenbouwkundige enveloppe veel bijzondere plattegronden. De woningen variëren tussen de 60 en 350 m² gbo.

Duurzaam wonen
Alle appartementen worden voorzien van een duurzaam verwarmingsysteem. Hiervoor wordt het innovatieve warmte-/koude opslag (WKO) toegepast. Voor deze voorziening wordt gebruik gemaakt van de bodem als energiebron.

Door gebruik van een warmtepomp worden de appartementen door vloerverwarming op een milieuvriendelijke manier verwarmd in de winter en gekoeld in de zomer.

Aanvullende gegevens

Programma 137 appartementen, waarvan 76 tweekamer-, 43 driekamer-, 16 vierkamerappartementen 2 penthouses, plus een 2-laagse ondergrondse parkeergarage
Architect De Zwarte Hond Architecten, Groningen
Projectontwikkeling AM Concepts
Aannemer Heijmans Bouw
Bruto vloeroppervlak 18249 m2
Start bouw 3e kwartaal van 2011
Oplevering 2013
Afbeeldingen www.fourty5high.nl

Video

Bekijk het panorama van de locatie (laden kan even duren).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.