Ga naar hoofdinhoud

Brede school, Bilthoven

Drie ‘boomstammen’ rondom een ‘open plek in het bos’. Die plattegrond vormt de basis van het nieuwe schoolgebouw van St. Theresia in Bilthoven. Het gebouw, gelegen in een bosrijke omgeving, is rondom afgewerkt in waxedwood hout, dat als de bast van een boom de rondingen van het gebouw soepel volgt en harmonieert met de omgeving.

De brede school bestaat uit basisschool St. Theresia, Buitenschoolse Opvang de Bilt en Peuterspeelzaal Aagje. Het centrale binnenplein, ‘de agora’, vormt het hart van de school en heeft de hoogte van het hele gebouw en is ruim en licht. Dankzij extra financiële middelen van de Stichting Parochiehuis kon deze ruimte met een toneelpodium en een keuken met uitgiftepunt gerealiseerd worden. Mensen uit de omgeving kunnen er gebruik van maken.

Interieur
In het plafond zijn drie lichtstraten verwerkt, voorzien van roze, groen en lichtblauw licht glas. Hier doorheen valt gekleurde licht op de rondingen van de ruimten voor onderwijs en kinderopvang, de peuterspeelzaal en de stafruimten. Deze liggen in de ‘boomstammen’ aan drie kanten van de agora, over twee verdiepingen, steeds geclusterd in vier lokalen en werkruimten.

Op elke verdieping komen de ruimten uit op een centrale multifunctionele ruimte. De kinderen kunnen hier in groepjes werken, even apart gaan zitten en hun spullen opbergen. Door deze ruimten zijn er bijna nergens in het gebouw gangen.

Duurzaam
Van buitenaf gezien vormen de schoolvolumes een continuüm, met op de ronde hoeken een vloeiende hoge daklijn. Deze loopt glooiend over in de holle gevels waar de ingangen zijn naar de agora. Het Siberisch larixhout waarmee het gebouw rondom is afgewerkt, is door impregnatie met was water- en vuilafstotend en verkleurt niet.

Het is niet alleen onderhoudsarm, maar ook erg duurzaam. In contrast tot de glooiende vormen en het houten materiaal is het sportlokaal, dat vanaf de weg schuilgaat achter het schoolgebouw, een rechthoekige doos, uitgevoerd in een stalen golfplaat in twee natuurlijke kleuren.

Overloop
De ronde vormen van het gebouw keren terug in de bergingen en de speel-, schaduw- en rust- en ontmoetingsplekken op het schoolplein. Dit is afgewerkt in een betonstenen tegel met een grove natuurstenen deklaag in zes zachte en harmoniërende kleuren. Dezelfde tegel in een gladde uitvoering is gebruikt in de agora, zodat buiten en binnen natuurlijk in elkaar overlopen.

Projectgegevens

Programma Brede school
Ontwerp Spring Architecten, Rotterdam
Ontwerpteam Alfons Hams, Freek Speksnijder
Opdrachtgever Hevo Projectmanagement
Oppervlakte 3.000 m2
Bouwsom € 2,6 miljoen
Start bouw 2006
Oplevering 2008
Ingebruikname juni 2009

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.