Ga naar hoofdinhoud

Brede school St. Theresia Bilthoven

Eind mei 2008 is in de gemeente Bilthoven de bouw gestart van de brede school St. Theresia. Het ontwerp is van Spring architecten. Het gebouw zal ruimte bieden aan een basisschool van zestien klassen, kinderopvang De Bilt, peuterspeelzaal Aagje en een gemeenschappelijke ruimte voor buurtactiviteiten. Daarnaast is er plaats voor kinderopvang De Bilt, peuterspeelzaal Aagje en is er
een gemeenschappelijke ruimte voor buurtactiviteiten, de Agora.

Centrale agora
De school komt te liggen aan het Biltse Meertje, een bosrijke omgeving van zandgrond met naaldbomen en loofbomen. Aan de westzijde ligt de open vlakte, het Biltse Meertje. De locatie is te beschouwen als een open bosplek. Deze ligging heeft projectarchitect Freek Speksnijder geïnspireerd tot een natuurlijke vormgeving die harmonieert met de bosrijke omgeving. De idee van de open plek is vertaald in de centrale agora. Dit plein vormt het hart van het gebouw.

Eromheen liggen de ruimtes voor de school, de buitenschoolse opvang en de peuterspeelzaal. Ze hebben de vorm van boomstamachtige volumes, in contrast met de sportzaal, die de vorm heeft van een rechthoekige stalen beschermdoos. De schoolvolumes vormen een continuüm van een waxedwood houten gevel met op de ronde hoeken een vloeiende hoge daklijn. Deze loopt glooiend over in de open en holle gevel bij de agora, tot aan het hoogste punt van de dubbelhoge houten vliespui.

Betonsteen met natuursteen
Om de eenheid met het omringende terrein te bevorderen, krijgt het schoolplein een betontegel met een grove natuurstenen deklaag. In de agora is dezelfde steen gebruikt, maar hier heeft deze een gladde deklaag. Om het schoolplein heen liggen grasveldjes voor de jongste kinderen, afgescheiden door houten paaltjes met gaas als hekwerk, en ronde houten buitenbergingen. Zo uitgevoerd moet deze plek een natuurlijke ontmoetingsplaats worden voor school en buurt.

Bouwjaar: 2006-2008
Locatie: Bilthoven
Ontwerpteam: Alfons Hams, Freek Speksnijder
Opdrachtgever: Hevo Projectmanagement
Oppervlakte: 3.000 m2
Bouwsom: € 2,6 miljoen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.