Ga naar hoofdinhoud

Clematis, appartementengebouw Hoornse Zoom

De wijk de Hoornse Zoom in Delft nadert haar voltooiing. De laatste fase van het KOW deel is reeds opgeleverd. Dit onderdeel bestaat uit twee identieke appartementengebouwen die met elkaar gespiegeld zijn. De ’tweeling’ staat aan de kop van het hoefijzervormige hart van het stedenbouwkundig plan en markeert de groene entree tot de nieuwe woonwijk.

Het Stedenbouwkundig plan
Het voormalige bedrijventerrein tussen Delft en Den Hoorn is veranderd in een stedelijke woonlocatie. De uitgangspunten voor het plan waren:
· Het maken van een sterk stedenbouwkundig ensemble met de groen- en waterstructuur als kwaliteit- dragers van de openbare ruimte.
· Ruimtelijkheid genereren binnen de relatief hoge dichtheid door zichtlijnen en een centraal gelegen groengebied dat als interne schakel en informele route fungeert.
· Identiteit en woonkwaliteit door klassieke stedenbouwkundige elementen, duurzame parkeer- oplossingen en integratie van een ecologische zone.

Het ontwerp heeft een eenvoudige stedenbouwkundige hoofdstructuur, met een hiërarchische opbouw en duidelijke begrenzingen. Het centrale hoefijzer vormt de hoofdontsluiting en is samen met de singel en de vijver het bindende element. De deelgebieden hebben door hun ligging en door de keuze voor herkenbare ruimtevormen een sterke identiteit.

Beeldkwaliteitplan
Aansluitend op het stedenbouwkundig ontwerp is een beeldkwaliteitplan gemaakt. Per deelgebied zijn voor zowel de openbare ruimte als de architectuur, sfeerbeelden, richtlijnen en randvoorwaarden opgesteld.

Beeldkwaliteit architectuur
Het vocabulaire is dat van een jaren ’30 wijk: een sterke compositie door middel van horizontale en verticale geledingen in de metselwerk gevels, kappen met grote overstekken, erkers op de begane grond, lateien, een afgewogen kleurenreeks voor baksteen, woningen met hun entree aan de straatzijde en bijzondere kopwoningen. De bebouwing ondersteunt de continuïteit van de straatwand.

Beeldkwaliteit openbare ruimte
De buitenzijde van het ‘hoefijzer’ is de hoofd- ontsluitingsroute binnen het plan. De bebouwing erlangs is overwegend van wit metselwerk hierdoor krijgt het het kenmerk van een laan, met bomen aan beide zijden en een singel naast de weg. De samenhang tussen de openbare ruimte en de woningen komt tot stand door een afgewogen kleurenreeks, van crème wit tot uiteindelijk bruinzwart voor de kleur van de gevels en is daarmee weer in samenhang de kleur van de bestrating. De duurzame erf begrenzingen komen tot stand door de lage, gemetselde muren. Een reeks volwassen lindebomen in het hart van de wijk vervolmaken het geheel.

Locatie Hoornseweg – Westlandseweg, Den Hoorn, Delft
Plangebied 12 hectare
Programma 500 woningen, ca. 42 woningen/ ha
Parkeren 1,6 pp/ woning, centrale parkeergarage ca. 380 pp
Ontwerp KOW Architectuur Den Haag
Status KOW Stedenbouwkundig plan gereed (2003), Woningen KOW (2008)
Stedenbouwkundigen ir. Hans Kuiper, ir. Marja Straver
Architect ir. Hans Kaashoek
Projectarchitect ir. Dennis Voskuil
Opdrachtgevers Amstelland Ontwikkeling, Rabo Vastgoed, Citadel BV

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.