Ga naar hoofdinhoud

CO2 vrij distributiecentrum TNT Veenendaal

Eind vorig jaar is in Veenendaal het eerste distributiecentrum voor TNT opgeleverd dat in het gebruik geheel CO2 vrij is. Het is het streven van TNT om alle nieuw te bouwen distributiecentra CO2 vrij te bouwen als onderdeel van de bedrijfsfilosofie “planet me”. Het project in Veenendaal is in dat opzicht een proefproject dat gedurende langere tijd zal worden gevolgd.

In het gebouw zijn bestaande en bewezen technieken samengevoegd. Volgens de trias-energetica is allereerst de energievraag beperkt, daarna het energieverlies zo klein mogelijk gemaakt en vervolgens wordt de dan nog benodigde energie duurzaam op of onder het pand opgewekt.

Pergola of luiken
Het ontwerp houdt zeer bewust rekening met de situering. De zon wordt gebruikt voor energieopwekking, het daglicht kan ver in het gebouw doordringen terwijl teveel zoninstraling wordt voorkomen door zonwering in de vorm van een pergola of luiken.

Op het dak zijn meer dan 300 pv cellen geplaatst voor opwekking van elektriciteit. Daarnaast is er een zonnepaneel voor de opwekking van warm water. Het gebouw wordt verwarmd door middel van verwarming/koeling die wordt gevoed door een warmte-koude opslag in de bodem. Het hemelwater wordt deels opgevangen in een bekken en gebruikt voor toiletspoeling.

Hergebruikte straatstenen
In de materiaalkeuze hebben criteria op het gebied van duurzaamheid en energiezuinigheid een belangrijke rol gespeeld. De wanden van de distributiehal zijn uitgevoerd in sandwichpanelen uit de koel- en vriescellenbouw; de wanden van het publieksdeel zijn in houtskeletbouw elementen uitgevoerd met een lariks houten bekleding. Er is drielaags glas toegepast in houten kozijnen, verschuifbare zonwering van wrc en de bestrating bestaat uit hergebruikte straatstenen.

Aanvullende gegevens

Ontwerp Artec Architecten
Opdrachtgever TNT Real Estate
Aannemer Ufkes bv
Bouwjaar 2008

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.