Ga naar hoofdinhoud

Community College Leiden

Rond station Lammenschans ontstaat vanuit een nieuwe visie op beroepsonderwijs een transparante leer- en werkstad. Een open en maatschappelijk betrokken instelling waar de individuele loopbaan voorop staat. Deze vernieuwing neemt tegelijk met het gebouw vorm aan. Het nieuwe CCL stapelt verkeersstromen en functionaliteiten tot één luchtig, oplopend, meanderend gebouw, waarin alle onderwijsvormen zichtbaar worden.

Drie tafels vormen de ruggengraat van het gebouw. De eerste tafel ligt boven de sokkelverdieping, strekt zich omhoog en omsluit de marktplaats van het CCL, waarin roltrappen drie verdiepingen met elkaar verbinden die de bibliotheek, informatie- en tentoonstellingsruimte bevatten. Een tweede tafel rolt omhoog naar de marktplaats van het VMBO. Een derde tafelblad overspant een opening in de hoogbouw.

De sokkelverdieping herbergt werkplaatsen, geeft toegang tot de verschillende entreegebieden en biedt plaats aan winkels en andere gebruiksmogelijkheden. Voor de bebouwing op de tafels wordt gebruik gemaakt van nieuwe bouwmethoden. De gevelelementen zullen bestaan uit betonnen bekledingsplaten met gerecycled glas, die versterkt met glasvezel-kunststofnetten slechts drie centimeter dik zijn.

Project:Scholen, kantoren, bedrijfsruimte, winkels en parkeergarage, in totaal 54.300 m2
Ontwerpteam Thomas Rau en Eric Mesman
Constructeur Arup Amsterdam
Opdrachtgever Community College Leiden (CCL)
Oplevering 2008
Illustratie: Rau

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.