Ga naar hoofdinhoud

De Lichtnaald, Eindhoven


Eindhoven is in het lichtjaar 2010 een landmark rijker. Design, constructie- en lichttechnologie komen samen in De Lichtnaald, die 50 meter uit boven de ringweg uittorent.

De 300 in kleur verschuivende led-modules vormen een baken. Bij speciale gebeurtenissen zal een passend lichtprogramma gedraaid worden. De lichtnaald vormt zo een spiegel voor gebeurtenissen in de stad. Random patronen die langzaam verschuiven in intensiteit en kleur vormen een ingetogen maar imposant lichtspektakel. De combinatie tussen kunst, efficiency en technologie weerspiegelen de kernwaarden van Eindhoven.

Staal in facetten
De naald is gemaakt van staalplaten die in 24 facetten zijn gevouwen tot een taps toelopende mast. De mast zelf is 40 meter lang en opgedeeld in 4 transporteerbare delen. De delen worden voorzien van de led-modules en samengebout tot de eigenlijke mast.

De mast wordt geplaatst op een koppelstuk. Dit koppelstuk verbindt de mast met de 4 benen. De benen zijn ieder weer gedeeld in 2 onderdelen. De 4 benen zijn over de onderliggende rijbaan geplaatst. Straatverlichting geïntegreerd in het koppelstuk verzorgt de verlichting van deze onderliggende rijbaan. Dunne voorgespannen kabels verhinderen een te grote uitbuiging van de top van de mast.

Composiet panelen
Het koppelstuk is bekleed met kunststof composiet panelen die de facetlijnen overnemen van de mast en de benen. De overgang van de mast naar de benen is glad en vloeiend om zo vervuiling
te verhinderen. Een centraal thema bij het ontwerpen van de lichtnaald.

Een witte offshore coating op zowel staal als composiet zorgt voor eenzelfde uiterlijk.

Led-modules
In de bovenste 3 delen van de mast worden random 300 led-modules geplaatst die naar boven toe verdichten. Daar waar ze het meest effectief zijn. Defecten in de led-modules die in de loop van de tijd op kunnen treden vallen niet op binnen het random patroon. De led-modules zijn geclusterd tot groepen van 12 die als lichtwolken rondom de mast zijn geplaatst en zo bijdragen aan het random effect.

Het lichtprogramma volgt langzaam verschuivende cyclussen van kleur en intensiteit gebaseerd op priemgetallen. Op deze manier wordt herhaling van een zelfde patroon vermeden. Thematische programma’s zullen gedraaid worden bij speciale gebeurtenissen als Kerst, Oud en Nieuw, en bijvoorbeeld het kampioenschap voor PSV. Zo wordt de lichtmast opgenomen in het leven van de stad.

Aanvullende gegevens

Opdrachtgever Gemeente Eindhoven, Sector Realisatie & Beheer
Architect FVA Florentijn Vleugels Architect , Werkhoven
Met medewerking van Benthem Crouwel Architekten, Amsterdam
Constructeur Aronsohn raadgevende ingenieurs
Aannemer Heijmans Techniek & Mobiliteit
Leveranciers
mast Valmont Structures, Maarheeze
licht Philips Nederland Licht
composiet Poly Products, Werkendam
Opgeleverd December 2009

Video
Bekijk hier een video van dit project

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *