Ga naar hoofdinhoud

DOK Delft Openbare Mediatheek

Eind 2007 opende DOK Delft, de zogeheten Openbare Mediatheek, officieel haar deuren aan het Vesteplein. DOK is een fusie van de voormalige DiscoTake, Openbare Bibliotheek Delft en het Kunstcentrum Delft. De Mediatheek is in zijn geheel vernieuwd en ondergebracht in het volledig getransformeerde Hoogovenpand aan het nieuwe stadscentrum Zuidpoort. Het ultramoderne eindresultaat kenmerkt zich door kleur en licht; door het sterke contrast van eigentijdse versus traditionele materialen en door verschillende sferen die gelijktijdig onlosmakelijk met elkaar een eenheid vormen.

Betoncasco
DOK Delft is onderdeel van het Hoogovenpand in Delft. Het streven was om moderniteit te brengen zonder afbreuk te doen aan het authentieke, karakteristieke betoncasco van architect Groosman (1970). Ook dienden de publieke functies goed zichtbaar gemaakt te worden tussen de woningen en winkels.

Het gebouw was verouderd en somber, maar moest vrolijk en licht worden en vooral een ontmoetingsplek voor de mensen, een state-of-the-art informatiecentrum. Een plek waarin licht, lucht en moderniteit samen komen. En dat alles grotendeels op de eerste verdieping van een getransformeerd jaren zeventig pand. Ook diende er voor elke functionaliteit binnen het complex een andere sfeer gecreëerd worden.


Begrijpelijk in één oogopslag
In de lijn van de stedenbouwkundige strategie van AWG werd voor de architectuur van het gebouw als geheel een traditionele, oranje baksteen gekozen met een donkere plint, waarin hardstenen details voor een klassieke stedelijke uitstraling zorgen. Hieruit steken hele grote, hightech glazen erkers, waarachter de publieke functies van DOK Delft zitten.

Bij de entree werd op twee meter voor de bestaande gevel een bijna tien meter hoge glazen serre geplaatst. Op deze wijze profileert de Mediatheek zich aan het Cultuurplein en zijn de activiteiten vanaf buiten goed zichtbaar. Achter deze glazen gevel zijn trappen geplaatst. Zo ontstaat er, samen met de bedrijvigheid op het plein op de begane grond, een levendig beeld.

Lichtstraat
De belangrijkste architectonische en ruimtelijke ingreep aan het gebouw is de totstandkoming van een lichtstraat. Deze wordt gevormd door een vide en een opvallende glazen kap die over de hele breedte van het pand loopt en diep – tot in het hart van het gebouw – licht geeft. Daardoor ontstaat een ruimtelijke verbinding tussen de verschillende verdiepingen en functies. Het gebouw en haar interieur worden zo in één oogopslag begrijpelijk.

De lichtstraat bestaat uit een stalen draagconstructie en wordt beëindigd door een losstaand element: een plan van lichtontwerper Svend Panjer. De lichtstraat is een verhelderend en structurerend element. De Mediatheek in Delft met z’n eigen espressobar en z’n open cultuurplatform is met recht een ontmoetingsplek geworden, waar lezen, leren, kijken en luisteren de cultuur zijn.


Duurzaamheid door transformatie
De architectuur uit de jaren zeventig wordt over het algemeen niet meer gewaardeerd, vaak zelfs verguisd. Maar het erfgoed van de jaren zeventig blijkt een grote verdienste te bezitten, in de vorm van een heldere en daardoor flexibele draagstructuur. Van der Pol: ‘Het idee was een gebouw te maken dat passend is in de historische architectuur van Delft en tegelijkertijd de hypermoderne functies van de Mediatheek ten toon stelt. Zo hebben wij er bij de renovatie van het Hoogovenpand voor een nieuwe gevel gekozen, waarin een hele mooie baksteen, voorzien van keramische elementen in een warme kleur en hardstenen details, gecombineerd wordt met moderne glazen erkers. Daarin zijn alle moderne functies van de Mediatheek direct afleesbaar.’

Projectgegevens:
Architectenbureau: Dok architecten, Amsterdam en Aequo, Assen / Zwolle
Projectarchitect: Liesbeth van der Pol en Aat Vos
Ontwerpfase: 2002
Oplevering:Eind 2007

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.