Ga naar hoofdinhoud

Ecologisch woonhuis, Almere


ORGA architect uit Nijmegen ontwierp een ecologisch woonhuis in de wijk De Buitenkans te Almere. De opdrachtgevers wilden een strakke, heldere en opvallende daklijn met een individuele uitstraling, maar passend bij de andere woningen in de wijk. De zuidkant richt zich naar het gemeenschappelijke groen en ligt mooi zuid t.b.v. passieve zonne-energie. De noordkant ligt tegen de parkeerplaats aan.

Levensloopbestendig
Om een te groot ‘blok’ te voorkomen, is voorgesteld om op de eerste verdieping slechts twee slaapkamers, een badkamer en een kleine logeerkamer te maken en de ouderslaapkamer juist beneden te plaatsen, mede om het woonhuis levensloopbestendig te maken.

Het overstek aan de zuidkant biedt zonwering bij de hoge zomerzon en benadrukt tegelijkertijd het uitzicht naar het groen toe. De daklijn loopt om het gehele woonhuis heen en geeft het woonhuis vanuit elke kant een ander aanzicht. Door de kleur, de vormgeving en materialisering sluit het woonhuis zich aan bij de omliggende woonhuizen in De Buitenkans. De bijzondere daklijn, de uitkragende daken, de vele, variërende schuine wanden en het strakke leemstucwerk binnen en stucwerk buiten geven het woonhuis een moderne, ecologische uitstraling.

Houtskeletbouw
Het woonhuis is volledig in houtskeletbouw opgetrokken. De hsb wanden, gevuld met houtvezelisolatie, ondersteunen de gelamineerde liggers, die op hun beurt ook binnen het uitstekende schuine dak benadrukken. De naar beneden lopende dakranden aan de noordzijde zijn aan de stijlen van de wandframes gemonteerd en worden op twee punten ondersteund door volhouten kolommen.

De afwerking aan de buitenzijde bestaat uit verticale WRC delen in wildverband, gelakt in een van de kleuren die zijn voorgeschreven door de vereniging De Buitenkans. De WRC delen zijn bevestigd op Plato regels. Het verjongende en versmallende dakoverstek resulteert in een ranke dakrand van WRC planken, mooi afgewerkt met een zwarte rand van EPDM om een vuren kraal.

De onderzijde is strak afgewerkt met houten schroten. De grote terrasdeuren worden ingekaderd door brede houten stroken, die enerzijds het stucwerk mooi laten aansluiten en anderzijds de kolom in de scherpe hoek benadrukken.

Aanvullende gegevens

Locatie Wijk de buitenkans, Almere
Project Ecologisch woonhuis Zijlstra en Van Breugel
Opdrachtgever Marc Zijlstra en Madeleine van Breugel
Ontwerp ORGA architect, Nijmegen
Projectarchitect Ir. Daan Bruggink
Adviseur constructie Houtskelet ScanaBouw Houtbouwsystemen B.V.
Adviseur installaties Installatiebureau Lijnberg, Almere
Adviseur akoestiek Isolatie Warmteplan
Aannemer Gebr. Van der Netten Van Stigt
Bruto vloeroppervlakte 200 m2
Netto vloeroppervlakte 175 m2
Bruto inhoud 620 m3
Netto inhoud 560 m3
Start bouw Augustus 2009
Opgeleverd April 2010
Bouwsom inclusief installaties € 399.600,-
Foto's Jasper Wolters Grafisch Ontwerpbureau
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.