Ga naar hoofdinhoud

Energiezuinig gemeentehuis, Hengelo (G)


In de gemeente Bronckhorst staat het meest energiezuinige en duurzame gemeentehuis van Nederland. Voor het isoleren van de schil van het gemeentehuis in Hengelo (G) is gekozen voor HR-isolatie van EcoTherm. Door deze isolatie is met een dikte van slechts 150 mm een Rc van 6,64 (m².K)/W behaald.

Duurzaam
Met de principes van passief bouwen is het met dit ontwerp mogelijk een EPQ van 0,36 te halen. Dit betekent een energiegebruik van slechts 36% ten opzichte van de norm volgens het bouwbesluit. Voor zover bekend is dit in Nederland nog niet gerealiseerd. Een voorbeeld van een ingreep ten behoeve van het passief bouwen zijn de luiken rondom het gebouw. De luiken houden zonnewarmte buiten waardoor het gebouw overdag niet opwarmt, maar wat vernieuwend is dat de luiken ’s nachts kunnen sluiten en daardoor warmte binnen het gebouw vasthoudt.

Het landschap in Bronckhorst kenmerkt zich door zachte glooiingen, bomen- en struikencoulissen, enken en brinken. Dit gaf de inspiratie tot het concept van het gebouw. Het flauw oplopende dak volgt de glooiing van het terrein en de genikte hoofdmassa volgt uit de richtingen van de coulissen.

Massa’s
In de twee hoofdmassa’s liggen kantoorfuncties. De publieksfuncties zijn in de hoge ruimte, het atrium, tussen deze hoofdmassa’s. Op de begane grond, in een van de bouwmassa’s, is de raadzaal en het grandcafé. Door grote glasvlakken is er van binnenuit zicht op de natuur in de omgeving. Vanuit de raadzaal kijkt men uit op de beek, het oude dorp en de kerk.


De uitstraling van het gebouw is monastiek, beheerst en verfijnd. Nergens zijn er delen die er uitspringen of overmatig om aandacht vragen. Alles is in balans bij dit gebouw.

Door de langgerekte vorm is het mogelijk om het gebouw in de toekomst uit te breiden. Er kan dan verder worden ingespeeld op de uitgangspunten die in het concept zijn vastgelegd.

Publiek
Het gebouw is publieksvriendelijk en laagdrempelig. Burgers hebben vrije toegang tot het atrium. Hier liggen de publieke functies, ambtenaren ontvangen hier burgers. Dit atrium zorgt er voor dat mensen zich welkom voelen, maar schermen ook werkplekken van medewerkers af van het publieksgedeelte. Op een onopvallende manier is er een scheiding aangebracht tussen openbaar en privé.

Om het atrium liggen werkplekken. Door te kiezen voor flexplekken kiest men voor het duurzaam omgaan met de ruimte. Gemeente, gebruikers en atelier PRO onderzochten de mogelijkheden van de flexplekken. Aan de ene kant is er het voordeel van parttimers en ambulante medewerkers die hun werkplek delen, er is ook het nadeel van anonimiteit. Door flexplekken te clusteren voorkomt men anonimiteit en versnippering van de sociale- en arbeidsstructuur.

Aanvullende gegevens

Programma Gemeentehuis
Opdrachtgever Gemeente Bronckhorst
Architect Atelier PRO architekten, Den Haag
Project architecten Christina Kaiser, Dorte Kristensen
Projectteam Ido de Boer, Johan Hendriks, Priet Jokhan, Ronald Peters (projectleider), Chiara Poggi, André Sarelse, Paul Vlaar, Robert Witteman
Aannemer Bam Utiliteitsbouw Arnhem
Bouwmanagement Bouwmanagement: Ernstjan Cornelis, Ronald Peters (atelier PRO)
Isolatie EcoTherm, Winterswijk
Oppervlakte 7573 m²
Jaar van realisatie 2010

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.