Ga naar hoofdinhoud

Erick van Egeraat ontwerpt Stadhuis Grave

Het nieuwe stadhuis in Grave, ontworpen door Erick van Egeraat, is begin deze zomer officieel geopend. De Gemeente Grave deelt het pand met Woonmaatschappij Maasland en het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Van afstand manifesteert het gebouw zich als één ensemble maar van dichtbij worden de verschillende identiteiten van de gebruikers zichtbaar. In de centrale hal presenteren de partijen zich gezamenlijk aan de bezoeker. Daarbij stimuleert de open omgeving op de begane grond interactie tussen de in het gebouw gevestigde gebruikers als ook tussen de bezoekers.

Masterplan
Het gebouw is onderdeel van het masterplan en de studie ‘openbare ruimte Grave’ die EEA in 1998 heeft opgesteld. In dit masterplan wordt onderscheid gemaakt tussen de historische kern van Grave en de groene buitenruimte van de oude vesting. Het gebouw is gesitueerd op de plek van de voormalige vestingwal tussen stadskern en buitenruimte en toont karakteristieken van beide.

Deze overgang uit zich volgens Erick van Egeraat in zijn ontwerp: “Ik wilde het gebouw soepel in zijn omgeving laten voegen en tegelijkertijd goed toegankelijk maken voor het publiek. Wij hebben vooral natuurlijke materialen toegepast, zoals hout, natuursteen en een grasdak. Het ontwerp is zowel robuust als kleinschalig. Door zijn warme uitstraling en centrale ligging is het gebouw een entree naar de stad en een ontmoetingsplek voor de stad en haar publiek.”

Stadswallen
Niet alleen in het materiaalgebruik maar ook bij de vormgeving vond Erick van Egeraat inspiratie in de omgeving. De vloeiende vormen van het complex zijn geïnspireerd door de vorm van de voormalige stadswallen en ook de steegjes die kenmerkend zijn voor Grave, zijn doorgezet in het ontwerp.

“Aan de voorzijde manifesteert zich het gebouw als een stadswal met het kantoor voor Woonmaatschappij Maasland als hoogste en markante punt; aan de achterkant ontstaat een beschermd binnenplein en wordt de uitstraling kleinschaliger.“

“Typerend voor dit gebouw is de eenheid door verscheidenheid ”, zegt Erick van Egeraat, “het Zuidoostercomplex biedt onder één dak ruimte aan drie zeer verschillende gebruikers, het heeft een open karakter en het past in zijn historische omgeving.”

Foto’s: Christian Richters

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.