Ga naar hoofdinhoud

FOM instituut AMOLF, Amsterdam


Dit laboratoriumgebouw voor elementair natuurkundig onderzoek ligt aan de rand van het Sciencepark Watergraafsmeer in Amsterdam-Oost. Het bestaat uit drie parallelle onderdelen: een smalle kantoorvleugel, een centraal volume met experimenteerruimtes en een deel met werkplaatsen.

Tussen de drie delen liggen twee binnenstraten die de trillingsgevoelige experimenteerruimtes fysisch loskoppelen van de andere bouwdelen. Deze twaalf meter hoge binnenstraten maken het mogelijk op elke gewenste plek aan weerzijden van de boven elkaar gelegen experimenteerruimtes grote apparatuur te plaatsen.

Het middelste bouwdeel wordt onderbroken door een centrale hal die beide binnenstraten verbindt en via grote trappen ook de verdiepingen. De binnenstraten zijn ook op de koppen van het gebouw gekoppeld. Dwars hierop zijn loopbruggen gemaakt, die op de verdiepingen circuits laten ontstaan.

Trilling
Het onderzoek stelt hoge eisen aan de huisvesting, met name met betrekking tot de trillingskarakteristieken en de klimaatbeheersing in de laboratoria. In het huidige gebouw is het steeds moeilijker om te voldoen aan de steeds strenger wordende eisen. Daarom is gekozen voor nieuwbouw nabij de huidige locatie.

Aronsohn heeft samen met de gerenommeerde bureaus Deerns en Peutz de opdracht gekregen om als combinatie de totale technische advisering en het bouwmanagement te verzorgen voor de nieuwbouw. Aronsohn verzorgt binnen deze combinatie het bouwmanagement en de constructieve adviezen. Deerns en Peutz verzorgen de installatie-adviezen respectievelijk de bouwfysische adviezen. Het ontwerp behelst een centrale zone met laboratoria met aan weerszijden een zone met kantoren en ondersteunende ruimten.

Tussen de twee laboratoriumlagen, waarvan de begane grond bestaat uit separaat gefundeerde ’trillingsarme eilanden’, bevindt zich een servicelaag, waar zich alle centrale installaties bevinden, alsmede een groot deel van de distributie. De twee zones met kantoren en ondersteunende ruimten zijn voorzien van betonkernkoeling en -verwarming in de vloeren en natuurlijke ventilatie.

Aanvullende gegevens

Ontwerp Dick van Gameren
Ontwerpteam Otto Diesfeldt, Jarno van Essen, Maarten de Geus, Willmar Groenendijk,Maarten Peters
Opdrachtgever F.O.M. Instituut AMOLF, Amsterdam
Hoofdaannemer Heijmans IBC, Leeuwarden
Constructeur Aronsohn raadgevende ingenieurs BV, Rotterdam
Rendering ZesXZes, Den Haag
Bruto vloeroppervlak 8.740 m2
Opdracht 2004
Start bouw 2006
Oplevering 2009
Foto's Luuk Klamer (1,2,3)
Artist impressions Dick van Gameren Architecten

Video
Bekijk hier een virtuele rondleiding van het Science Park, waar dit pand gebouwd wordt. De rondleiding passeert op 1 minuut dit project.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.