Ga naar hoofdinhoud

Gevels met gegoten composietsteen, Doetinchem

De wijk Oosseld in Doetinchem kreeg door middel van gegoten composietsteen een grootscheepse metamorfose. De entreekaders, gevelpanelen en gevelplinten zijn uitgevoerd in Holonite Natura zwart gegoten composietsteen. Het eenzijdige, saaie straatbeeld heeft door dit materiaal een eigentijds karakter gekregen.

De 172 woningen in de Bloemenbuurt behoren tot het zogenaamde ‘blijvende bezit’ van de woningcorporatie Site en diende te worden gerenoveerd. Een probleem bij het opstellen van de renovatieplannen was het versnipperde bezit, 1/3 deel van de woningen de in de loop van de tijd zijn verkocht. Onderdelen van het renovatieproject, met name de straatbeeld bepalende onderdelen, zijn eveneens aangeboden aan de particulieren woningeigenaren. Hen is de mogelijkheid geboden om mee te ‘liften’ met het renovatieproject van de woningcorporatie.

Aanvullende gegevens

Programma 172 huurwoningen
Ontwerp Sacon Bureau voor architectuur, stedenbouw en landschap, Zwolle
Opdrachtgever Sité Woondiensten, gemeente Doetinchem
Aannemer Goldewijk, Doetinchem
Leverancier gegoten composiet Holonite, Tholen

Detailniveau
Het oude gedeelte van de woonwijk Oosseld sluit door de toepassing van gegoten composietsteen gevelelementen op esthetische wijze nauw aan op de gevarieerde en kleinschalige nieuwbouw in deze wijk.

Het beeld dat architectenbureau Sacon uit Zwolle met de renovatie van deze wijk voor ogen had, heeft de producent in nauwe samenwerking met de aannemer exact kunnen bereiken. Tot op detailniveau is dit project geslaagd, voor zowel de bewoners als de uitvoerende partijen.

Effect
Alle huurwoningen in de wijk hebben de nieuwe gevelelementen gekregen en daarmee de moderne uitstraling. Dit resulteerde zelfs in de wens van bewoners van koopwoningen in dezelfde wijk, om ook het gegoten composietsteen op hun gevel toe te passen.

Gegoten composietsteen kent naast het voordeel van vrijheid in vorm, kleur en textuur, ook het praktische voordeel van bestand zijn tegen weersinvloeden. Het product is uiterst duurzaam en kan zowel binnen als buiten worden toegepast.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *