Ga naar hoofdinhoud

Groen kantoor Bergopwaarts, Deurne

Van Aken architecten was verantwoordelijk voor het ontwerp voor het gebouw en het interieur van het nieuwe kantoor van woningbouwvereniging Bergopwaarts. Zij creëerde slimme oplossingen die aansluiten bij de voorbeeldfunctie die Bergopwaarts wil hebben op het gebied van duurzaamheid. Het resultaat is een transparant en groen kantoor dat bijdraagt aan een prettige werkomgeving en waar klanten zich thuis voelen.

De meest in het oog springende oplossing is de vorm van het gebouw: een afgeronde driehoek. Het driehoekige perceel leende zich daar uitstekend voor. Bovendien draagt de vorm bij aan een efficiënte energiehuishouding.

Een atrium met een lichtkap bestaande uit dichte en glazen vlakken zorgt voor optimale daglichttoetreding zonder dat het gebouw opwarmt. De witte binnengevels bevorderen de reflectie, zodat ook op de dieper gelegen werkplekken voldoende daglicht aanwezig is. Dit draagt bij aan een prettige werkomgeving.

Glazen lamellen
De positionering van de verschillende ruimten in het gebouw en de oriëntatie van de raamopeningen zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. De werkplekken zijn gepositioneerd aan de noordzijde van het pand, zodat er sprake is van gelijkmatige daglichttoetreding. Gebruik van traditionele koel- en verwarmingssystemen en kunstlicht blijft zo beperkt.

Aan de zuid-, west- en oostgevel is zonwering toegepast die bestaat uit glazen lamellen in series van tien. Deze worden automatisch bijgestuurd, zodat er geen directe zoninstraling is. In de vloeren is betonkernactivering toegepast voor verwarming en koeling van het gebouw.

De toegepaste materialen zijn zo min mogelijk milieubelastend. Er is gebruikgemaakt van verduurzaamd hout, baksteen en glas. De gevels zijn opgetrokken uit geglazuurde groene baksteen.

Interieur
Het interieur heeft een huiselijke uitstraling waardoor het gebouw laagdrempelig toegankelijk is voor alle klanten van Bergopwaarts. Glazen binnenwanden zorgen voor nog meer transparantie in het gebouw en bevorderen de communicatie tussen de medewerkers. Ze zijn bovendien, net als de stalen systeemwanden, demontabel, zodat ze zonder beschadiging kunnen worden verplaatst of hergebruikt.

Verder zijn duurzame materialen zoals recyclebaar meubilair, bamboe parketvloeren en gerecycled tapijt in het interieur toegepast.

Aanvullende gegevens

Opdrachtgever Woningbouwvereniging Bergopwaarts
Locatie Dunantweg 10, Deurne
Ontwerp Van Aken architecten, Eindhoven
Projectarchitect Branka Vuksanovic
Directievoerder Coresta Group, Eindhoven
Interieurarchitect Koen Mulder
Adviseur constructies Bolwerk Weekers, Deurne
Adviseur installaties Kuijpers Installaties, Helmond
Adviseur duurzaamheid HetEnergieBureau, Eindhoven
Aannemer Coopmans Lutters | Bouw, Deurne
E-installaties ETB Willem Bos, Someren
W-installaties Kuijpers Installaties, Helmond
Omvang 2.500 m2
Start bouw september 2009
Oplevering december 2010
Foto's Stijn Poelstra

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.