Ga naar hoofdinhoud

Herinrichting bosgebied, Addis Abeba, Ethiopië

GelukTreurniet Architecten, de Nederlandse ondernemingen Green Dream Company en MTD Landschapsarchitecten en het Ethiopische bureau BET Architects namen deel aan een internationale competitie voor de (her)inrichting van een uitgestrekt bosgebied. Dit gebied is gelegen op een heuvel aan de rand van Addis Abeba.

In hun plan is sprake van een verregaande integratie van architectuur, stedenbouw en landschap, met grote aandacht voor de ecologische waarden. De strategie van het plan ligt in een ecologische aanpak waarbij het erosieprobleem en de schaarste van bebossing in de omgeving van Addis Ababa centraal staan.

Bij het ontwerp van de bebouwing is rekening gehouden met de oude Ethiopische traditionele stedenbouw, maar dan wel vertaald naar deze tijd. Ook het sociale aspect is onderdeel van het plan. Zo is er voorzien in de opleiding van kansarme jongeren zodat deze werkgelegenheid kunnen vinden in de verschillende sectoren die in het park vertegenwoordigd zijn.

Toonaangevend
Het project moet toonaangevend worden voor alle landen in de Hoorn van Afrika en omvat onder andere de aanleg van een centraal gelegen botanische tuin van ongeveer 50 hectare met daarin een eucalyptus bos. Bij het beplantingsplan is rekening gehouden met de grote ecologische diversiteit in het Ethiopische landschap.

De botanische tuin is voor bezoekers toegankelijk via een groot centraal ontmoetingsplein, de ‘agora’, waaraan ondermeer een researchcentrum, een natuurhistorisch museum, een bezoekerscentrum en andere publieksfaciliteiten gelegen zijn.


Deels in rotsen gehakt
Hoger op de heuvel ligt het ‘Horn of Africa Regional Environment Centre’ met een congresgebouw, bibliotheek, tentoonstellingsruimten en kantoren. Deze gebouwen worden niet alleen op de heuvels geplaatst, maar er ook deels in gehakt, zoals het geval is bij de historische Ethiopische rotskerken in het noorden van het land.

Op de top van de heuvel, met een spectaculair uitzicht over de stad, ligt een restaurant, dat geheel is ingegraven in de berghelling. Elders in het gebied is een eco-village ontworpen waarin innovatieve milieu technologieën worden verwerkt.


Het gehele gebied wordt ontsloten door een zuidelijke entree aan de stadzijde en één aan de hooggelegen noordzijde, bereikbaar vanaf de Gojam weg die naar het noorden van het land leidt. Naast alle parkeervoorzieningen bevat het plan ook wandel- en looproutes, banken en outdoor-sport faciliteiten.

Competitie
De competitie werd georganiseerd door ‘The Guellle Botanic Garden (GBG) Development Project’, waarin vertegenwoordigd zijn de Universiteit van Addis Abeba, het Stadsbestuur en de Nederlandse Ambassade.


Projectgegevens:

Ontwerp gebouwen: GelukTreurniet Architecten, Vlaardingen
Ontwerp eco-village: BET Architects, Ethiopie
Landschapsplan en botanische tuin: MTD Landschapsarchitecten, ’s Hertogenbosch
Coördinatie en opzet sociale ontwerp: Green Dream Company, Zaltbommel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.