Ga naar hoofdinhoud

Historisch museum Arnhem

Het Nationaal Historisch Museum wordt gevestigd in Arnhem. Het ontwerp is gemaakt door Francine Houben van Mecanoo architecten. Ze ontwierp een Canontoren gebaseerd op de nationale canon met haar vijftig vensters op de geschiedenis van Nederland. Het ontwerp van Mecanoo combineert toekomst met verleden, futurisme met traditie. Het museum komt te liggen tegenover het Nederlands Openluchtmuseum aan een gezamenlijk plein. Het ontwerp van Mecanoo architecten bestaat uit een stapeling van zes ringen rondom een centrale kegelvormige vide met lichtkoepel. Het sculpturale gebouw krijgt een stalen constructie, maar is bekleed met traditioneel baksteen. Het is een ode aan de Nederlandse bouwcultuur, die gebruik maakt van de klei in het Nederlandse rivierenlandschap.

In de Canontoren wordt de geschiedenis van ons land verbeeld met behulp van de modernste technieken. Niet alleen voorwerpen maar ook multimedia spelen daarbij een belangrijke rol. Het 10.000 m2 tellende museumgebouw belichaamt en versterkt het museale concept. Het Nationaal Historisch Museum telt vijftig canonvensters, die verdeeld zijn over vijf ringen. In de eerste ring wordt een beeld geschetst van de prehistorie en de Romeinse tijd, terwijl de 20e eeuw in de vijfde ring ligt vanwaar je uitkijkt over het Nederland van vandaag de dag. De verspringende vloeren bieden van boven naar beneden zicht op de belangrijkste objecten en de dynamiek van de geschiedenis door de eeuwen heen. De zesde ring – de Bovenverdieping van Nederland – heeft een forumfunctie en is uitgerust met een auditorium en een radio- en televisiestudio. Vanaf de Bovenverdieping heb je bovendien een uniek uitzicht.

De toren rijst op uit een basement dat direct aan het plein ligt. Hier liggen het restaurant, de mediatheek, de educatieruimte, een wisselexpositieruimte en de museumwinkel.
Foto: Mecanoo architecten

Project Nationaal Historisch Museum
Locatie Arnhem
Ontwerp Francine Houben, Mecanoo architecten
Opdrachtgever Ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap
Oplevering 30 maart 2011

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *