Ga naar hoofdinhoud

Hof van Coevorden

Het Hof van Coevorden, het ‘huis van de bevolking’ in Coevorden, is opgeleverd. Het ontwerp van RAU is een vesting. Een vesting heeft twee kanten, een naar binnen gekeerde open kant en een naar buiten gekeerde gesloten kant. Aan de zijde van de straat Kasteel is de gesloten kant, met daarin verweven de oude gevels van de panden die daar al stonden. Aan de kant van de Weeshuisweide is het Hof open en transparant en komen natuur en cultuur samen.

Ook is het ontwerp voor het Hof van Coevorden een duurzaam ontwerp. Er is gebruik gemaakt van duurzame materialen en technieken. Een stampleemwand zorgt voor een stabiel binnenklimaat, maar is ook biologisch afbreekbaar en herbruikbaar.

Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld door middel van betonkernactivering, de verlichting is gekoppeld aan bewegingsmelders. Het dak is uitgevoerd in mos-sedum. Deze begroeiing werkt als thermische buffer en zorgt voor extra geluidsisolatie.

Ontwerp
‘Hof’ heeft een heleboel verschillende betekenissen: het is een plechtige ontvangstruimte, daar waar hof wordt gehouden. Het is een lustoord, een tuin, een hofje. Vanaf de markt naar links kijkend zien we achter de hof nog het oude kasteel. Hier manifesteert zich de open, verwelkomende en gezellige kant. Het kabbelende sprankelende water wordt speels gethematiseerd in de vaste zonwering langs de nieuwe gevel. Breed ook stroomt het ‘water’ ons tegemoet als achterwand van het terras voor het grand café. Glas, hout en water als transparant gordijn, naast de solide bakstenen van de flank.

Op de plaats waar de nieuwe gevel langs de oude radiaal komt is in de loop van de jaren een conglomeraat aan huizen verrezen en grotendeels ook weer verdwenen. Oude foto’s laten een fragmentarisch en verspringend straatbeeld zien.

Het gevoel van helderheid, standvastigheid en bescherming dat de flank biedt mag niet ten koste gaan van de beleving van het individu dat er langs loopt, of van de eigenheid van de oude erin opgenomen gevels. In de richting van de markt is de gevel daarom steeds meer opengemaakt. Door een uitgekiende indeling is het gebouw op te splitsen in zelfstandig functionerende eenheden met eigen toegangen.

Multifunctioneel
Het Centrum voor de Kunsten als één geheel, de multifunctionele zaal, een vergadercentrum en twee multifunctionele kantoorverdiepingen. B&W, de raadszaal en het vergadercentrum beschikken over een eigen avondingang. De losse eenheden kunnen ook gekoppeld worden tot grotere zelfstandige gehelen.

Aanvullende gegevens

Programma Multifunctioneel centrum met gemeentehuis
Architect RAU, Amsterdam
Opdrachtgever Provincie Drenthe
Aannemer Strukton Bouw & Vastgoed, Groningen
Start bouw 2007
Oplevering Najaar 2010
Bruto vloer oppervlakte 4600 m2

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.