Ga naar hoofdinhoud

Hogeschool kiest voor systeembouw

In december 2007 werd duidelijk dat Stenden Hogeschool Leeuwarden moest uitbreiden. In februari 2008 werden de offertes aangevraagd en in september vorig jaar werd de uitbreiding van bijna 3.000 vierkante meter in gebruik genomen. Het is geen tijdelijke voorziening geworden, maar een permanent, comfortabel en mooi gebouw. De schooldirectie hoeft niet meer uit te kijken naar een andere locatie, zoals eerst gedacht. In 23 weken is het huisvestingsvraagstuk opgelost.

Verhuizing van de baan
Mevrouw Siebrith Hoekstein, manager facilities Stenden Hogeschool vertelt: “Toen wij in december wisten dat we uit onze jas zouden groeien, hebben we gezocht naar een huurpand maar niets geschikts gevonden. Als je tijdgebrek hebt, kun je unitgebouwen plaatsen. Maar we hebben slechte ervaringen met het comfort daarvan.”

“Ik heb op internet gezocht naar alternatieven. Zo vond ik het bouwsysteem van De Groot Vroomshoop. We zijn bij referentieadressen op bezoek gegaan en kregen er een goed gevoel over. Bij de onderhandse aanbesteding bleken zij de enige die binnen de tijd en het budget een oplossing kon realiseren.”

Procesmatige topprestatie
Architect Ton van Rutten, BRTArchitecten, maakte het ontwerp dat past bij het bestaande gebouw dat hij eerder ontwierp. “Dit project is bijzonder door het teamwerk en onderlinge vertrouwen dat het mogelijk maakte om zo snel te werken. Ik heb zonder overleg ter plekke kleuren bepaald door stickertjes op wanden te plakken, omdat de schilder er al was.”

“We hebben het met elkaar gedaan. Het is goed dat De Groot Vroomshoop vanaf het begin meedacht over bouwkundige details. Daarmee zijn vraagstukken verderop in het bouwproces voorkomen. Het gebouw zelf is qua ontwerp en uitvoering ook ambitieus: het is van een hoge kwaliteit die ik niet van systeembouw had verwacht: lijmhout als draagconstructie, lichthappers op het dak, bijzonder vormgegeven trappen en vliesgevels als koppeling tussen bestaand en nieuw. Door de L-vormige uitbreiding is een atrium ontstaan en in feite een heel nieuwe gevel, gemaakt van Cortenstaal.

Aanvullende gegevens

Opdrachtgever Stenden Hogeschool Leeuwarden Ontwerp: BRTArchitecten, Alkmaar
Adviseur ICS Adviseurs, Zwolle
Realisatie De Groot Vroomshoop Bouwsystemen BV
Foto's Henk Postma, Leeuwarden

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.