Ga naar hoofdinhoud

Hoogste punt Bijlmer Parktheater

De bouw van het Bijlmer Parktheater heeft zijn hoogste punt bereikt. In het najaar 2008 zal het gebouw opgeleverd worden en zijn deuren openen voor het publiek. Het theater is ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter, Amsterdam.

Met dit nieuwe cultuurcentrum krijgt Amsterdam Zuidoost zijn eerste theaterzaal. Door zijn ligging op de grens tussen het nieuwe Anton de Komplein en het Bijlmerpark zal het theater een impuls geven aan de sociaal-economische ontwikkelingen rond het plein. Het vormt tevens het beginpunt van een nieuwe culturele as, die de verschillende culturele voorzieningen van ArenAPoort met elkaar verbindt.

In het theater zullen Circus Elleboog Zuidoost, Krater Theater, de Jeugdtheaterschool en de Theaterwerkplaats hun intrek nemen. Het belooft daarmee een bruisende, multiculturele ontmoetingsplaats te worden, het centrum voor talentontwikkeling, cultuureducatie, productie en programmering.

Met zijn vorm en materiaalgebruik is het Bijlmer Parktheater een markant gebouw. De basisvorm is een ellips, waarbij de verdiepingen licht verspringen ten opzichte van de begane grond. De gevel bestaat uit een combinatie van houten lamellen en aluminium golfplaten, wat het gebouw een vloeiende en dynamische uitstraling geeft.

De glazen omloop rondom de grote zaal biedt een aangename, ruime lichtinval. De indeling van de ruimten is flexibel, zodat voorzien wordt in de verschillende behoeften van de gebruikers. In de grote zaal met 220 stoelen kan geschoven worden met coulissen en de in- en uitschuifbare tribunes kunnen in diverse circus- en theateropstellingen worden geplaatst. Naast de grote zaal beschikt het theater over een ruime foyer, repetitieruimtes, studio’s, vergaderruimtes en flexibel indeelbare kantoren.

  • Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuidoost
  • Gedelegeerd opdrachtgever: Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam
  • Architect: Architectenbureau Paul de Ruiter bv, Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *