Ga naar hoofdinhoud

Hulpwarmtecentrale Schuytgraaf, Arnhem

In de Arnhemse nieuwbouwwijk Schuytgraaf is een hulpwatercentrale gebouwd met een duurzaam ontwerp. Schuytgraaf in Arnhem-Zuid is een groene en natuurrijke wijk. De architectuur van de hulpwarmtecentrale is daarop afgestemd.

Het duurzame ontwerp met de natuurstenen gevel en het deels begroeide dak past goed in de bebouwde en natuurlijke omgeving. Bovendien zijn de schoorstenen in het 21 meter hoge gebouw aan het zicht onttrokken.

Betonconstructie
Het gebouw bestaat uit een hoog middendeel met aan elke zijde een zijbeuk. Het gebouw bestaat uit een betonnen constructie, omhult door een gemetselde natuurstenen bekleding. Eén zijbeuk bevat de traforuimte, diverse elektrische ruimten, toiletten en een douche. De andere zijbeuk bevat diverse procesapparatuur.

In het middendeel worden 2 warmwaterketels boven elkaar opgesteld. In de noordgevel aan de voorzijde van het gebouw bevinden zich grote glazen raampartijen.

Ten zuiden van het gebouw is een brandstofopslag geprojecteerd. Deze tanks liggen circa 1 meter onder het maaiveld en zijn met zand en teelaarde afgedekt. Door het maaiveld te verlagen en een groen talud rondom de olietanks aan te leggen wordt het geheel landschappelijk ingepast en worden de tanks uit het zicht onttrokken.

Backup
Nieuwbouwwijk Schuytgraaf blijft haar warmte ontvangen van warmtekrachtcentrale Kleefse Waard in Arnhem. De hulpwarmtecentrale is een back-up: alleen bij een warmtestoring, onderhoud of bij pieken in de vraag naar warmte, schakelt Nuon de hulpwarmtecentrale in zodat de 6.250 toekomstige huishoudens van de Arnhemse wijk altijd verzekerd zijn van warmte.

De hulpwarmtecentrale heeft een eigen brandstofvoorziening. De centrale draait op biodiesel wat aansluit bij de milieudoelstellingen van Nuon en van de gemeente Arnhem.

Projectgegevens

Opdrachtgever Nuon Warmte, Arnhem
Ontwerp Architectenbureau Schutter-ETH
Aannemer Welling Groep, Didam
Start bouw November 2007
Oplevering Mei 2009
Foto’s Nuon, Welling, Arnhem Direct

Bekijk een diapresentatie van foto’s van dit pand:

Bron: Flickr.com/ralphbijker

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.