Ga naar hoofdinhoud

Complex Amicitia, Leeuwarden


Op de plek in Leeuwarden waar ooit het Amicitia hotel stond, op de hoek Wirdumerdijk en Nieuweweg, wordt ‘het lelijkste gebouw van Leeuwarden’ getransformeerd naar een nieuwe, fraaie stadspoort, passend in de omgeving.

Het huidige pand staat als een rots in de branding, maar door een complexe constructieve en
stedenbouwkundige ingreep zal zich een klassieke architectonische opbouw van plint, midden en top
ontwikkelen. Met de aanpassing van het gebouw wordt ook het straatbeeld gerepareerd.

In mei is begonnen met de bestaande situatie te strippen. Dan worden er twee lagen uitgesneden en verdraaid, zodat er een nieuw winkelgebied ontstaat. Deze verdraaiing van de plint in relatie tot de bovenliggende woningen creëert een spannende doch subtiele volume verandering. Door de plint aan de waterzijde(zuidzijde) als een pergola te benaderen ontstaat een voetgangersgebied, dat zich omzet vanuit de winkelstraat.

Vanuit hier ontsluiten zich ook de hoofdentree van de woningen en de parkeergarage aan de zuidzijde. Deze parkeergarage in de buitenlucht is een architectonische overgang van plint naar midden en als een rits is het bijna logisch dat ze elkaar niet aanraken. In het architectonische middendeel van het gebouw ontstaan zo drie identieke lagen qua indeling en
materialisatie.

Elke laag heeft elk 3 bijzonder georiënteerde woningen met volledige transparantie. Het spel
van willekeur zal optreden door de positie van de lamellen zonwering aan de gevel, evenals
de aluminium puien. De rondom lopende terrassen zorgen voor een weids uitzicht en in een
open stand van de puien zal het buitenleven binnentreden en vice versa. Door de hoogwaardige
detaillering in combinatie met de hoge mate van transparantie zal exclusiviteit hier zegevieren. De overstekken in combinatie met de volledig glazen gevels geeft ‘de top’ een sfeer van licht, comfort, sereniteit en intimiteit.

Bouwlagen
Amicitia is opgebouwd uit acht bouwlagen, waarvan de eerste twee (bijna) volledig bedoeld zijn
voor winkelruimte. Deze twee bouwlagen, tezamen met het op de tweede verdieping gelegen open
parkeerdek, zijn iets gedraaid ten opzichte van de huidige bebouwingsgrenzen.

De derde t/m de vijfde verdieping bestaat uit een negental luxe woonappartementen (vanaf 156 m2) met ruime terrassen (vanaf 43 m2) en zesde en zevende verdieping een drietal exclusieve penthouses (vanaf 198 m2) met bijbehorende grote terrassen (vanaf 149 m2).

Renovatie
De bestaande fundering wordt waar nodig aangepast en verzwaard. Voor de uitbreiding van de begane grondvloer, de 1e verdiepingsvloer en de 2e verdiepingvloerwordt gefundeerd op betonnen palen. De constructieve bestaande betonnen kolommen, liggers en wanden structuur, wordt daar waar nodig aangepast, nieuwe constructieve stalen kolommen en liggers en nieuwe constructieve betonnen wanden worden daar waar nodig aangebracht.

De buitengevels van het gebouw bestaan uit aluminium kozijnen, ramen en deuren, aluminium vliesgevels, bestaande en nieuwe gemetselde (spouw)muren met daartegen natuurstenen gevelbekleding. Bestaande betonnen vloeren worden daar waar nodig aangepast. Nieuwe vloeren worden uitgevoerd in beton, als betonvloer op zand, als kanaalplaatvloer en als een staalplaatbetonvloer.

Aanvullende gegevens

Opdrachtgever Elizen Vastgoed, Twello
Architect Jo Coenen & Co, Amsterdam
Aannemer Bouwgroep Dijkstra Draisma, Dokkum
Start bouw mei 2010
Oplevering half 2011
Installaties Winters Installaties, Leeuwarden
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.