Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam kantoorgebouw UPC, Leeuwarden


Van het nieuwe kantoor van UPC in Leeuwarden is het hoogste punt bereikt. In het nieuwe gebouw worden twee afdelingen samengebracht die nu verspreid liggen in de stad. Het gebouw heeft grote open werkvloeren, die op allerlei verschillende manieren ingericht kunnen worden. De twee atria in het midden zorgen voor voldoende daglicht en uitzicht.

Aan de zijde van de groenstrook mag tot vier verdiepingen worden gebouwd en aan de kanaalzijde tot zes verdiepingen. Zo ontstaat aan de noordzijde van het gebouw de mogelijkheid om een dakterras te creëren.

Door de compacte vorm van het gebouw en de twee atria kan het totale oppervlak aan zonbelast geveloppervlak worden verkleind. Door daarnaast slimme zonwering te gebruiken, die wel voldoende daglicht toelaat maar de warmte van het directe zonlicht blokkeert, is minder ruimtekoeling nodig.

Duurzaam
Verwarming van het gebouw met aardwarmte en koeling van het gebouw met het water van de Harlingertrekvaart leveren ook op een eenvoudige wijze een behoorlijke energiebesparing op. Samen met PV-cellen op het dak moeten al deze duurzame en energiebesparende technieken ervoor gaan zorgen dat het gebouw Leed Platinum wordt en het BREAAM-NL Excellent certificaat wordt behaald.

Parkeren
De parkeerzone onder het gebouw is voor een deel verdiept om vanuit het gebouw, met name bij de
entree en het restaurant, een directe verbinding met buiten te kunnen maken zonder dat er een hele
verdieping overbrugd hoeft te worden. Aan de waterzijde is het gebouw daarom iets opgetild om ruimte te bieden aan het verkeer naar de parkeergarage.

Aan de parkzijde is het gebouw juist iets verlaagd om een connectie te maken met het groen. Samen met de twee atria krijgt het gebouw hierdoor een karakteristieke en herkenbare uitstraling.

Aanvullende gegevens

Programma Duurzaam kantoorgebouw met ondergrondse automatische parkeergarage voor 141 auto’s
Opdrachtgever Triodos Real Estate / UPC
Ontwerp Architectenbureau Paul de Ruiter, Amsterdam
Projectarchitect Paul de Ruiter i.s.m. Noud Paes
Projectleider Noud Paes
Projectteam Wilko de Haan, Richard Buijs, Marieke Sijm
Projectmanagement Traject Vastgoed Advies
Constructeur Jansen Wesselink, Drachten
Kostenadviseur Traject Vastgoed Advies Groep
Installatieadviseur Deerns raadgevende ingenieurs
Inhoud 32.000 m³
Bruto vloeroppervlak 7.800 m2
BREEAM-NL Excellent certificaat
GPR score 8.3 gemiddeld
Energielabel A
Start bouw Juni 2010
Oplevering Najaar 2011
Beeldmateriaal Architectenbureau Paul de Ruiter, Skyscrapercity.nl

Video
Bekijk een video van dit project

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.