Ga naar hoofdinhoud

Hoofdkantoor VolkerWessels, Amersfoort


In Amersfoort wordt het nieuwe hoofdkantoor van VolkerWessels gebouwd. Dit nieuwe, centraal gelegen, duurzame kantoor wordt gerealiseerd door diverse VolkerWessels werkmaatschappijen op locatie Podium in Amersfoort.

Het ontwerp is van de hand van De Zwarte Hond. Omdat het gebouw fungeert als ontmoetingsplek voor alle bedrijven is het archetype huis als uitgangspunt voor het ontwerp genomen. Het gebouw bestaat uit zes kantoorlagen met een karakteristieke dakvorm en een markante glazen boardroom aan de gevel.

Bij binnenkomst toont zich de grote vide die doorloopt op de bovenste etage. Een doorgaande massief houten trap slingert zich door de vide omhoog waardoor er ruimte voor ontmoeting ontstaat en de verschillende kantoorverdiepingen met elkaar verbonden worden. Aan de gevel worden de verticale baksteenstroken in gemêleerde okerkleur afgewisseld met verticale glazen stroken die het hele gebouw licht en lucht geven.

Onder het terrein komt een tweelaagse parkeergarage voor 195 parkeerplaatsen, waarboven groenvoorzieningen, zodat de auto’s aan het zicht worden onttrokken. Het gebouw heeft een vloeroppervlakte van ruim 4800m2.

De toegankelijkheid van het gebouw is zeer goed, dat blijkt uit een GPR score van 9,0 op gebruikskwaliteit.

Duurzaam
Naast energiebesparing en bereikbaarheid stelt VolkerWessels hoge eisen op het gebied van duurzaamheid zoals transport, toegankelijkheid en materialen. Het nieuwe hoofdkantoor is aangesloten op het collectieve warmtepompsysteem met passieve koeling vanuit een WKO.

Het gebouw wordt vrijwel geheel opgebouwd uit geprefabriceerde delen zodat weinig afval op de bouwplaats ontstaat. Daarnaast is het platte dak geschikt gemaakt voor het plaatsen van zonnecellen en is het pand uitgerust met zonwerende beglazing, klimaatplafonds en zal er uitsluitend hout met het FSC-keurmerk gebruikt worden.

Een goede isolatie van het gebouw, zeer energiezuinige verlichting (8 W/m2), gebalanceerde ventilatie gecombineerd met CO2-vraagsturing in vertrekken met een grote variatie aan bezettingsgraad leveren uiteindelijk een EPC-waarde van 15% onder de wettelijke eis.

Bij de installaties wordt het DLS®-concept toegepast van HOMIJ met prefabricage van installatiecomponenten op de bouwlocatie en een snellere installatiebouwtijd. Dit concept leidt tevens tot een kwaliteitsverbetering ten opzichte van traditionele installatiewijzen.

Aanvullende gegevens

Vastgoedontwikkelaar Loostad bv, Apeldoorn
Architect De Zwarte Hond, Groningen
Aannemer Bouwbedrijf Wessels Rijssen, Rijssen
Constructeur Aveco de Bondt
Installateur HOMIJ Technische Installaties, Nieuwegein
Prefab beton Westo Prefab Betonsystemen, Coevorden
Grondwerk KWS Infra, Vianen
Massief houten trap De Mors Timmerfabriek, Rijssen, De Groot Vroomshoop
Advies duurzame energieconcepten DEC, Zeist
DLS®-concept HOMIJ Technische Installaties, Nieuwegein
Start bouw najaar 2010
Oplevering eind 2011
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.