Ga naar hoofdinhoud

IJburg college, Amsterdam


In IJburg, op de hoek van de Pampuslaan en de IJburglaan wordt de nieuwbouw van het IJburg College, een multifunctionele sporthal van 2.800 m2 vloeroppervlak en 23 koopwoningen gebouwd door LIAG architecten. De oplevering staat gepland voor april 2011.

Het IJburg College is een brede school met een breed intersectoraal programma. Het is niet alleen een onderwijsgebouw maar biedt ook ruimte voor de wijk aan een grandcafé, theater, sporthal, gezondheidscentrum en heeft parkeerfaciliteiten onder de kelder.

School met sporthal
Op de ruime kavel die eerst alleen voor de school met sporthal was bestemd is door LIAG initiatief genomen om voor te stellen ook een woonprogramma te plaatsen. Zo kon voldaan worden aan de stedenbouwkundige randvoorwaarden. Met het extra woonprogramma van circa 80 woningen (waarvan 23 op de school en 57 aan het plein) wordt ‘residuele grondwaarde’ gerealiseerd op een kavel die eerst voor ‘nihil’ in de boeken stond.

Inmiddels is in nauw overleg met de gemeente gekozen voor een uitwerking in twee delen: een klein gesloten bouwblok met alleen woningen en een openbaar plein waar de school aan ligt. De school krijgt zo zijn autonomie terug en wordt een herkenbaar anker in de omgeving. De woningen liggen aan een verkeersluw opgetild plein. Vanwege de beperkte ruimte, de benodigde vrije hoogte en de stedenbouwkundige eis van een hoog gebouw is de sporthal op het dak van de school geplaatst.

Interieur: neutraal, licht en open
Vanuit de centrale hal zijn de gemeenschappelijke ruimtes voor de buurtbewoners, voor de leerlingen ( aula, restaurant) en de 3 deelscholen bereikbaar via een brede, open trap met veel daglicht vanwege de vides. Doordat alles open en licht is, is de sociale veiligheid groot, er kan gezien worden wat er in de school gebeurt. ook kan men zien waar de leerlingen mee bezig zijn. Het gebouw zelf blijft zo neutraal mogelijk zodat het werk van de leerlingen prominent in beeld komt en kleur geeft aan het gebouw. Bewust wordt de inrichting zo minimalistisch mogelijk gehouden.

Aanvullende gegevens

Locatie Pampuslaan, Amsterdam
Functie(s) Nieuwbouw VO school en sportaccomodatie en woningen
Opdrachtgever HEVO, ‘s-Hertogenbosch
Start bouw maart 2009
Uitvoering Huib Bakker Bouw samen met De Geus Bouw
Geplande oplevering april 2011
Constructeur Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
Installatie adviseur Schreuder Groep
Bouwfysisch adviseur DGMR
Projectarchitect Erik Schotte
Medewerkend architect Pivo Wirfler
Projectleider Harmen Landman
Bouwadviseur Arie Aalbers
Bestekschrijver Hong Siem
Werkzaamheden Aanbestedingswijze Europese aanbesteding met voorselectie
Interieur-architect Ateliers
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *