Ga naar hoofdinhoud

Maritiem & Jutters Museum, Oudeschild, Texel


De bouw van het nieuwe entreegebouw van het Maritiem & Jutters Museum in Oudeschild, Texel, heeft zijn hoogste punt bereikt: 12 meter boven de Waddenzee. Het nieuwe entreegebouw krijgt een markant dak en gevel, bekleed met verticaal geplaatste houten latten, afkomstig uit houten damwanden van het Noordhollands Kanaal. De latten verwijzen naar het ritme van de masten in de haven van Oudeschild, de tussenruimtes laten daglicht toe.

Het markante ontwerp van Mecanoo architecten uit Delft sluit in vorm en schaal aan bij de bestaande bebouwing.

Zee
Onder de vijf aaneengeschakelde puntdaken wordt het verhaal van de zee verteld. De nieuwe entree van het museum ligt aan de Heemskerckstraat en is volledig van glas, waardoor een uitnodigend doorzicht ontstaat naar het achtergelegen museumterrein. De verticale, houten latten die op afstand voor de glazen gevels zijn geplaatst, versterken de identiteit van het museum.

Het hout refereert aan de houten huizen en schuren op het eiland en is afkomstig van damwanden die zijn gebruikt in het Noordhollands Kanaal. Het gebruik van het gerecyclede gevelmateriaal verwijst naar de rijke en omvangrijke collectie van het museum, waar het aangespoelde materiaal als collectiestukken letterlijk een tweede leven heeft gekregen.

Proefopstelling
Op het museumterrein is een proefopstelling geplaatst om te zien hoe oud hout zich gedraagt na het zagen en vervolgens hoe het onder invloed van zon, regen en wind verandert van uiterlijk en misschien van vorm, als het in de proefopstelling gemonteerd is.

Met het gebruik van gerecycled hout/materiaal aan de gevel wil het museum naast allerlei minder zichtbare energiebesparende installaties de duurzaamheid van het gebouw onderstrepen.

Route
Op de begane grond bevindt zich de entree. De doorgaande route door het museum verbindt de voorzijde van het gebouw met het achterliggende museumterrein. Het museumcafé ligt naast de entree en biedt zicht op de activiteiten die in het museum plaatsvinden.

De schatkamer waarin de maquette wordt tentoongesteld, bevindt zich in het souterrain. Via trap of lift bereikt men de begane grond en de eerste verdieping. Kenmerkend voor deze open tentoonstellingsruimte is het plafond met vijf aaneengeschakelde puntdaken. Hier is te ervaren wat buiten in het gevelbeeld al te zien is.

Aanvullende gegevens

Locatie Barentzstraat 21, Oudeschild
Programma Nieuwbouw Maritiem en Juttersmuseum van 1.200 m2 met tentoonstellingsruimten en multifuntionele ruimte
Architect Mecanoo
Constructeur Pieters Bouwtechniek Utrecht b.v., Utrecht
Opdrachtgever Maritiem- en Juttersmuseum, Oudeschild
Adviseur bouwfysica Pieters Bouwtechniek Utrecht b.v., Utrecht
Installatieadviseur Peter Prins Woerden b.v., Woerden
Overige adviseurs Adviseur glasgevel: 360glas, Tilburg
Interieur Kossmann.dejong, Amsterdam
Ontwerp 2006-2008
Uitvoering 2009-2010
Oplevering eind 2011
Oppervlak 1200 m²

Video>
Bekijk de bouw via de webcam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.